Hlavní obsah

Strakonice chtějí získat sto procent akcií v městské teplárně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Město chce nejdřív koupit akcie od firmy Sev.en Energy, která drží 13 procent. Pak by radnice měla přes 90 procent akcií a mohla vytěsnit drobné akcionáře. Město chce o teplárně plně rozhodovat, i kvůli problémům s firmou Energo.

Článek

Skupina Sev.en Energy je o prodeji akcií připravená jednat. Někteří drobní akcionáři a opoziční zastupitelé ale záměr města kritizují.

„Chceme nabídnout odkoupení všem akcionářům, abychom se stali výhradními vlastníky a mohli rozhodovat například o tom, jestli budeme topit (lidem), nebo nebudeme. Dokud nemáme sto procent, jsme v tom omezení. A pokud by město získalo sto procent akcií, může rovnou rozhodovat, byli bychom to schopni řídit jako pivovar nebo technické služby. Nemusíme mít pak akcionářské problémy s tím, co děláme. Naším cílem je získat teplárnu do vlastnictví Strakonic, tím pádem občanů a nemuseli bychom být odkázáni na ostatní akcionáře, kteří mají třeba jednu akcii, ale můžou do toho mluvit,“ řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

V rozpočtové kapitole výkupy a věcná břemena vyhradilo letos město 28 milionů korun. Z této sumy by na odkup akcií mohlo využít asi dvě třetiny, řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Město je většinový akcionář, má v teplárně 77,3 procenta akcií. Sev.en Energy drží 13 procent. „Stále platí, že v případě projevení zájmu ze strany města jsme připraveni jednat,“ sdělila mluvčí skupiny Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Podle Hrdličky je firma ochotná akcie prodat. „Dělají se posudky, aby byla na obou stranách nějaká reálná cena. Jednáme, jednání jsou příznivá,“ řekl starosta.

Teplárna loni několikrát přerušila dodávky firmě Energo, která zásobuje i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Jeho obyvatelé tak byli opakovaně bez tepla a teplé vody. Teplárna a Energo vedou spor o platby za odběry, věc řeší soudy i ERÚ. To je jedním z důvodů, proč chce mít radnice všechny akcie teplárny.

„Cílem je získat sto procent akcií. Jakmile to bude, budeme mít stoprocentní odpovědnost, ale také stoprocentní práva. Pak nebudeme řešit, jestli máme, nebo nemáme topit. To je vidět na té Šumavské: když nevlastníme celou teplárnu, narážíme na problémy, podle zákona bychom (tam) topit neměli,“ řekl Hrdlička.

Zastupitel opoziční ODS Ladislav Havel považuje výkup akcií za kontroverzní výdaj. Jeden z drobných akcionářů a bývalý starosta Pavel Vondrys záměr kritizuje. „Město si objednalo právní kancelář a nechává si dělat posudky pro případ odkupu akcií. Kdyby od Sev.en Energy odkoupilo jejich procenta, dostalo by se na potřebná procenta k tomu, aby vytěsnilo nás drobné akcionáře. Chtějí najít cestu, jak se nás zbavit,“ řekl Vondrys.

Strakonická teplárna vytápí 7000 domácností a desítky firem. V roce 2020 měla tržby 314,3 milionu a zisk po zdanění 2,9 milionu. Předloni prodala 455,2 terajoulu (TJ) tepla. Vyplývá to z výroční zprávy.

Strakonice letos plánují příjmy 562,7 milionu a výdaje 650,9 milionu Kč. Schodek rozpočtu 88,2 milionu budou krýt z prostředků minulých let.

Reklama

Související témata:

Doporučované