Hlavní obsah

Třeboňský archiv připomíná hubení koček v Budějovicích i chov koní v 17. století

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Státní oblastní archiv v Třeboni vydal sborník o zvířatech v dějinách. Mezi tématy jsou vlk v české heraldice, chov koní v 17. století, ornitologické názvosloví, psí známky, dějiny hlubocké zoo nebo výroba pergamenu.

Článek

Autoři se zaměřili na zvířata v historickém kontextu. „Do sborníku přispěla řada odborníků, jejichž skladba je velmi pestrá. Najdeme zde příspěvky archivní a historické, ale i více přírodovědné a jeden archeologický a teologický,“ uvedla zástupkyně ředitele archivu Markéta Hrdličková. Sborník obsahuje 20 příspěvků, v časovém rozpětí od středověku po nedávnou dobu. Mezi autory jsou jihočeští archiváři, archeologové, přírodovědci nebo teologové.

Články ukazují zvířata v různých podobách. Kočky představuje sborník jako domácí mazlíčky, v jiném článku jako údajné původce vztekliny v Českých Budějovicích, což vyústilo roku 1924 v takzvanou kočičí aféru, kdy lidé všechny kočky ve městě vyhubili. Další autor zavede čtenáře do středověkého Portugalska, kde král sepsal knihu o technikách jízd na koni. Jiné články líčí, co jedli mniši v pražských klášterech nebo jak se v raném novověku zobrazoval nosorožec. Jeden příspěvek se dotýká i případů zoofilie v 18. století na Prácheňsku. Z novějších dějin připomíná kniha skladbu chovaných zvířat v Lomnici nad Lužnicí v polovině 20. století nebo vznik CHKO Šumava. Rozhovor s knihařkou popisuje výrobu pergamenu. Součástí sborníku jsou dva životopisné archivářské medailony či krátká edice dopisů černínského komorníka z konce 17. století.

Sborník je přístupný na webu. Státní oblastní archiv v Třeboni je veřejným archivem, jehož součástí je několik oddělení a také všechny jihočeské okresní archivy. Digitálně zpřístupňuje množství archiválií, jako jsou matriky, sčítání lidu nebo kroniky.

Reklama

Související témata:
Sborníky

Doporučované