Hlavní obsah

U stezky v Boubíně je 300 kůrovcových souší, mohly by ohrozit turisty

Foto: Profimedia.cz

Boubín.

Reklama

U frekventované turistické cesty v jádře Boubínského pralesa na Šumavě stojí 300 kůrovcových souší, které by při pádu mohly ohrozit turisty. Pokácet je nelze, protože jsou v takzvané bezzásahové zóně.

Článek

„Státní podnik Lesy České republiky (LČR), který boubínské lesy spravuje, proto o návrh řešení dnes požádal Správu národního parku Šumava, která má ochranu přírody v této chráněné krajinné oblasti na starosti,“ řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podle Správy národního parku Šumava nejde o novou situaci. „S představiteli Lesů ČR, Lesní závod Boubín, problematiku nebezpečných souší podél turistických tras v národní přírodní rezervaci Boubínský prales diskutujeme již od loňského roku,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. K problému podle něj mají obě strany domluvené osobní jednání, které by mělo být nejpozději příští týden.

Souše mohou podle lesníků nečekaně dopadnout na turistickou cestu a naučnou stezku lemující bezzásahovou zónu. Nedá se podle nich odhadnout, kdy se zlomí nebo vyvrátí a ohrozí tak zdraví i životy turistů. „Krajní variantou je rizikové cesty dlouhodobě uzavřít a počkat na samovolný pád souší, což bychom ale neradi,“ uvedl pověřený generální ředitel podniku Jiří Groda.

V bezzásahovém jádru Boubínského pralesa se v minulých letech podle lesníků nekontrolovaně rozšířil kůrovec, po kterém zbyly stovky souší. „Kolem plotu rezervace vede turistická naučná stezka, po níž projdou v sezoně denně stovky návštěvníků,“ uvedla mluvčí s tím, že dubnový začátek turistické sezony se blíží. Rizikový je podle lesníků zejména úsek na modré turistické trase od Boubínského jezírka k rozcestníku Knížecí cesta.

Boubínský prales tvoří kromě jádra i ostatní navazující porosty, v nichž Lesy ČR po dohodě se správou parku už lesnicky hospodaří. I v těchto lesích jsou podle lesníků nebezpečné souše. Například podél Lukenské cesty je asi 60 uschlých stromů. „Podle rozhodnutí správy parku jsme je v minulých letech nezpracovali, ale jen oloupali napadenou kůru. Dnes ohrožují návštěvníky. Chceme vyhovět požadavkům ochrany přírody a zároveň včas udělat všechno pro bezpečnost,“ uvedl Groda.

Reklama

Doporučované