Hlavní obsah

Brněnské Divadlo Feste hraje v novince Štěstíčko o krizi bydlení v Česku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Problémy s bydlením řeší podle divadelníků desítky tisíc domácností v zemi a zdaleka ne jen ty, na které se společnost tradičně dívá jako na sociálně slabé.

Článek

Premiéra bude 18. března v Industře, oznámila dnes ČTK Magdaléna Čevelová z divadla.

Podnětem pro novou inscenaci se stala Zpráva o sociálním vyloučení 2021. „Považujeme za podstatné obsah zprávy umělecky komunikovat s veřejností. Je to závažné,“ uvedl ředitel divadla a režisér inscenace Jiří Honzírek.

Zpráva mimo jiné uvádí, že v domácnostech, které jsou zasaženy bytovou nouzí, vyrůstá až 51 000 dětí. Dalších až 190 000 domácností je ohroženo ztrátou bydlení a ještě více jich trpí nadměrnými náklady na bydlení.

„Problémy s bydlením nebo ohrožení stávajícího bydlení zakouší bohužel stále větší část české společnosti. Dávno se již nekoncentruje pouze na ‚sociální případy‘. Nyní jde masivně o problém týkající se seniorů, mladých rodin nebo samoživitelek,“ řekl Honzírek.

Herecké úlohy si rozdělí Anna Řeháková, Tibor Kotlár a Jakub Urbánek. Důležitým scénografickým prvkem inscenace je karavan, na jehož financování spustilo divadlo svou první crowdfundingovou kampaň na portálu Darujme.cz. Povedlo se vybrat přes 25 000 korun.

Feste je nezávislé profesionální divadlo, které v Brně působí 15 let. Zaměřuje se na tabuizovaná, sociální a politická témata. Momentálně sídlí v Industře v někdejším průmyslovém areálu Nové Zbrojovky. Letos už Feste uvedlo dramatizaci románu Jaroslava Rudiše Winterbergova poslední cesta.

Reklama

Doporučované