Hlavní obsah

Brněnské HaDivadlo si v lednu připomene 20 let působení v pasáži Alfa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnské HaDivadlo si v lednu připomene 20 let působení v pasáži Alfa. Přesun z Kabinetu múz, který se odehrál v prvních dnech roku 2004, znamenal pro jednu ze scén Centra experimentálního divadla zásadní milník.

Článek

Dosud nikde nesídlilo HaDivadlo tak dlouho jako nyní v Alfa pasáži. K výročí divadelníci připravili například sousedskou sešlost, informovala ČTK mluvčí divadla Tereza Teerink Turzíková.

Funkcionalistická Alfa pasáž měla být podle svých autorů, stavitele Františka Hrdiny a architekta Bohuslava Fuchse, multifunkčním domem, který lidem slouží po celý den a kde mohou prožít celý život. Kulturní vyžití tak bylo samozřejmostí. HaDivadlo obsadilo prostory bývalého kina, které ukončilo provoz v roce 2001.

Vedení souboru plánuje k výročí několik akcí. V úterý 9. ledna se od 16:30 přímo v prostorách Alfy odehraje sousedská sešlost pro všechny obyvatele a pracovníky z pasáže, ale i náhodné kolemjdoucí. Na programu jsou také dvě prohlídky divadla.

Přesně v den 20. výročí prvního představení HaDivadla v nových prostorách, tedy 14. ledna, je na programu 149. repríza Indiána v ohrožení v režii Jiřího Havelky. Inscenace humorně pojednává o teorii relativity a ukazuje, jak lze propojit fyziku a divadlo. Téhož dne se uskuteční další prohlídka divadla a beseda s architektem Tomášem Rusínem, spoluautorem současného HaDivadla.

Lednové akce v pasáži symbolicky odstartují připomínky 50 let HaDivadla. Na jaře se bude slavit hlavně v Prostějově, kde má někdejší Hanácké divadlo kořeny. Celá nadcházející 50. sezona se pak ponese v duchu reflexe minulosti i současnosti souboru.

„HaDivadlo jako jedna velká divadelní dílna, důraz na autorskou tvorbu, osobní ručitelství, umanutost, nepoplatnost mainstreamu, outsiderství – to jsou fenomény, jež v HaDivadle i v současnosti vyznáváme. 50 let HaDivadla využijeme k exkurzu do minulosti, do pamětí spolupracovníků, tvůrců, ale i diváků,“ uvedla intendantka Anna Stránská.

Po příští sezoně čeká HaDivadlo změna uměleckého šéfa. Ivan Buraj míří do Divadla v Dlouhé.

Reklama

Související témata:

Doporučované