Hlavní obsah

Brněnské kulturní instituce společně připomenou 100. výročí narození Skácela

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnské kulturní instituce v pondělí společně připomenou 100. výročí narození básníka Jana Skácela, který ve městě žil a tvořil.

Článek

Zájemci mohou navštívit výstavy, zhlédnout dokument, vyslechnout vzpomínky pamětníků a samozřejmě si také přečíst verše. Skácel se narodil 7. února 1922 ve Vnorovech na Hodonínsku, zemřel 7. listopadu 1989 v Brně.

„Skácel je jedním z našich nejvýznamnějších básníků, který současně není jen klasikem, ale někým, jehož básně jsou stále přirozenou součástí našeho čtení,“ uvedl ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

Program začne v 15:30 v knihovně, která se promění v otevřenou sbírku básní. Návštěvníci při vstupu do budovy projdou stylizovanou knižní obálkou, symbolicky tak „vstoupí do knihy“. Uvnitř najdou velkoformátové stránky se Skácelovými básněmi, které vybralo 40 osobností a doplnilo je svými komentáři. Oslovené osobnosti podle Kubíčka ochotně sdílely svůj pohled na Skácela, z jeho díla si každý vybral jiné verše.

Moravské zemské muzeum připravilo výstavu s dobovými fotografiemi, ukázkami rukopisů, bibliofiliemi či osobními předměty Skácela. Výstava je podle autora Zdeňka Drahoše pojatá spíše konzervativně, Skácelově prosté poezii by nějaké výstřelky neslušely, míní Drahoš.

Česká televize představí dokument Hledání Jana Skácela. Přibližuje Skácelovu poezii a její témata. „Paralelně s tím je film také citlivým kaleidoskopem výpovědí všech těch, kdo ho zažili v rozdílných situacích každodennosti nebo jen letmo,“ uvedla dramaturgyně Irina Minaříková.

Pondělní program uzavře večer hudby a poezie Jukebox Skácel na sklepní scéně Centra experimentálního divadla, kde na básníka zavzpomínají jeho souputníci. Večerem provede hudební skladatel Miloš Štědroň.

Další skácelovské akce jsou v plánu i po zbytek roku. „Každý měsíc až do listopadového výročí Skácelova úmrtí by mohla být jedna akce, ideálně vždy sedmého dne v měsíci,“ uvedl ředitel Centra experimentálního divadla Miroslav Oščatka.

Reklama

Doporučované