Hlavní obsah

Brno za 15,5 milionu rozšíří žebětínský hřbitov, přibudou i kolumbária

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Brně začnou v úvodu května práce na rozšíření žebětínského hřbitova. Vznikne nové kolumbárium s 378 okny, rozšíří se i počet urnových o 36 a u kopaných hrobů je v plánu rozšíření o 120 míst.

Článek

Kolumbárium nabídne 378 oken, počet urnových míst se rozšíří o 36 a u kopaných hrobů je v plánu rozšíření o 120 míst. Nyní hřbitov kolumbária nemá. Na hřbitově je přes 1850 hrobů.

Úkolem stavbařů bude rozšířit pohřebiště, postavit kolumbárium i toalety. „Občané Žebětína se na nás obrátili s žádostí o vybudování kolumbária na místním hřbitově. Jejich prosby jsme vyslyšeli a při přípravných pracích jsme se po dohodě se Správou hřbitovů města Brna rozhodli do projektu přidat i stavbu toalet a potřebné přípojky. Hřbitov se také rozšíří o urnové i kopané hroby, aby zde byl do budoucna dostatek hrobových míst,“ uvedl starosta Žebětína Vít Beran (KDU-ČSL).

Práce začnou 2. května a potrvají 130 dní. „Nové kolumbárium bude mít 378 oken. Celkové náklady ve výši 15,5 milionu korun včetně DPH budou hrazeny z rozpočtu města Brna,“ uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Rozloha hřbitova je 11.504 metrů čtverečních. Nyní je tam 1857 hrobů. „V projektu bude vybudováno 36 míst pro urnové hroby a momentálně je v plánu rozšíření o 120 kopaných hrobů. Pokud bude ale časem větší zájem o urnové hroby, budou se plány aktualizovat a toto číslo bude menší,“ doplnil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Brno má 11 hřbitovů s asi 100.000 místy. Největší je Ústřední hřbitov Brno, kde je kolem 80.000 míst. Další hřbitovy jsou kromě Žebětína v Soběšicích, Komíně, Králově Poli, Jehnicích, Líšni, Řečkovicích, Slatině, Tuřanech a Židenicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované