Hlavní obsah

Cestování MHD ve Znojmě budou mít děti od 10 do 18 let od 1. září levnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Město se rozhodlo poskytovat z rozpočtu peníze, které této skupině umožní koupit si levnější předplatní jízdenky, než stanovuje tarif krajské integrované dopravy. Uvedl to v tiskové zprávě mluvčí města Pavel Kovařík.

Článek

Po plošném zdražení krajských jízdenek od 1. března město kompenzovalo nárůst ceny dětem do deseti let, které tak platí za předplatní časové jízdenky stále stejnou částku. Nyní tuto kompenzaci rozšíří i na starší děti a dospívající. Slevu na jízdném poskytuje město formou speciálního slevového kódu, který cestující získají v Kontaktním centru IDS JMK v hale vlakového nádraží. Kód uplatní při nákupu předplatní jízdenky přímo na místě nebo na e-shopu IDS JMK. Ceny předplacených jízdenek pro děti a studenty jsou při použití slevového kódu v případě měsíční jízdenky 140 korun (bez slevy 165 korun), čtvrtletní 360 korun (bez slevy 430 korun) a roční 1250 korun (bez slevy 1475 korun).

„Zdražování na jaře jsme nemohli nijak zabránit. Proto jsme se tehdy rozhodli kompenzovat navýšení ceny alespoň těm nejmenším. Nyní jsme vyslyšeli žádosti mnohých rodičů, kteří se na nás obraceli. V průběhu prázdnin jsme o změnách jednali s provozovatelem krajské dopravy a dolaďovali finální smlouvu,“ uvedla místostarostka Petra Svedíková Vávrová.

V tarifu IDS jsou i jiné výjimky, největší je v Brně. Vedení Brna rozhodlo o tom, že MHD se ve městě zdražovat nebude, proto se cena jízdenek v Brně nemění už od roku 2012. Brněnský dopravní podnik z průběžných čísel očekává, že výnosy z jízdného budou letos dosud nejvyšší, vyšší než před covidem.

Reklama

Doporučované