Hlavní obsah

Chudí lidé a bez domova dostali oběd a dárek na radnici Brno-střed

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na radnici městské části Brno-střed a jejím nádvoří dostalo v neděli vánoční oběd asi 180 chudých lidí nebo lidí bez domova. Akci přichystala komunita Sant'Egidio společně s radnicí a dobrovolníky.

Článek

Podle jednoho z koordinátorů akce Vladimíra Valy se rozdávání obědů koná v Brně asi podvacáté.

Menu složené z vývarové polévky a svíčkové na smetaně se podávalo ve čtyřech blocích, a to od 10:00, od 12:00, od 14:00 a od 16:00. „Snažíme se s našimi chudými kamarády trávit vánoční čas a být jim něco jako rodinou. Je důležité, aby tady mohli být s námi. Potkáváme se s nimi na službách, jsou to lidé, které vídáme a známe je,“ uvedl Vala. Komunita Sant'Egidio je veřejným sdružením laiků v církvi, provádí dobročinnou službu. Vznikla v Římě v roce 1968, působí ve více než 70 zemích a má přes 65 tisíc členů.

Podle Valy dostávali lidé pozvánku na jméno. Každý dostal oběd a dárek. „Chceme, aby to bylo osobní, nejen jako sociální služba, která má čísla, ale známe je jako lidi s příběhem. Dárky měly podobu teplých věcí, hygienických potřeb a praktických věcí, které využijí,“ dodal Vala.

Podruhé se akce konala v prostorách radnice Brna-středu a na jejím nádvoří. Na její přípravě se letos podle Dobešové podílelo asi 70 dobrovolníků. „Jsme rádi, že u nás na radnici můžeme mít druhý ročník a pomoct přátelům s přípravou a realizací oběda pro potřebné. Akce se nám vydařila a věřím, že ji budeme opakovat i v dalších letech,“ řekl tajemník Brna-středu Petr Štika.

Reklama

Doporučované