Hlavní obsah

Ester Krumbachovou v Domě umění představují dosud nezveřejněné materiály

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Mnohostranné a velmi originální myšlení a zájmy režisérky, dramatičky, scenáristky a divadelní i kostýmní výtvarnice Ester Krumbachové představuje netradičně pojatá výstava v brněnském Domě umění.

Článek

Vystavený materiál pochází z rozsáhlé pozůstalosti Krumbachové, která ale nebyla dosud veřejnosti přístupná. Přípravě výstavy, jež se mohla kvůli pandemii uskutečnit až s ročním odkladem, předcházel čtyřletý průzkum, řekly kurátorky Edith Jeřábková a Kateřina Svatoňová.

„Snažily jsme se vystavit hlavně materiály z pozůstalosti, které byly léta skryté. Vystavily jsme je jako síť, právě tak si můžeme představit její mnohostranné a velmi originální myšlení. Nejde o průřez tvorbou, nesnaží se její dílo strukturovat. Snaží se být otevřená současným tématům,“ konstatovala Svatoňová.

Kurátorky přizvaly k tvorbě výstavy řadu českých i zahraničních umělců. Výraznou podobu dal prostoru architekt Jakub Červenka. „Vytvořil čistý prostor, který se snaží o prolamování hranic tak, jak Ester Krumbachová žila. Prolamování hranic a hranice mezi vnějším a vnitřním prostorem pro ni bylo téma,“ podotkla Svatoňová.

Texty, skici, fotografie i grafické návrhy Krumbachové pak doplňují díla dalších umělců. Beca Libscombová s grafickým studiem HIT, Morwennou Kearsleyovou, Berniem Reidem a Laurou Richmondovou připravili sérii plakátů z šatníku Ester Krumbachové. „Jde o fiktivní plakáty představující výstavy, které by mohly proběhnout v různých světových institucích, kdyby nebylo rozděleného světa a zákazu činnosti,“ uvedla Jeřábková.

Výstavu pozůstalosti Krumbachové a děl, která tento materiál inspiroval, doplňuje i výstava umisťovací. V expozici se bude pohybovat 12 koček z útulku Tlapky Mochov, které příchozí budou moci adoptovat. Krumbachová byla velkou milovnicí koček, jak je ostatně vidět i z části vystavených materiálů.

Kočky spojují s Krumbachovou i vystavené fotografie Libuše Jarcovjákové. „Znala jsem ji od dětství,velmi důvěrně se přátelila s mojí maminkou. Když pak dostala příležitost točit na Novém Zélandě, chodila jsem do jejího bytu hlídat jejích osm koček. Do toho momentu jsem kočky neznala a bylo to pro mě nové. V jejím bytě jsem tak nějak žila po svém,“ dodala fotografka.

Veškeré materiály z pozůstalosti Ester Krumbachové budou přibližně za měsíc přístupné také v on-line archivu, vzniká také publikace o této výrazné postavě české filmové nové vlny. Výstava v Domě umění potrvá do 6. března příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované