Hlavní obsah

Fotovoltaická elektrárna v hodonínském Pánově po tornádu znovu plně funguje

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Fotovoltaická elektrárna v hodonínské čtvrti Pánov, kterou loni na konci června zničilo tornádo, je znovu v plném provozu. Z původních panelů bylo možné použít pouze zlomek, živel prakticky celou továrnu zcela zlikvidoval.

Článek

Elektrárna po více než půl roce od živelní katastrofy funguje naplno, její instalovaný výkon je 2,1 MW. Polovinu výroby se podařilo zajistit ještě před Vánoci. „Oprava elektrárny nás stála velké úsilí. Díky diagnostice každého jednotlivého kusu zbylého zařízení se nám však podařilo část zachránit. Například z původních více než 11 000 panelů je znovu na konstrukcích, a tedy v provozu 1632 panelů. Po důkladné kontrole a zkoušce bezpečnosti jsme mohli použít i tři ze čtyř střídačů,“ uvedl ředitel divize obnovitelná a klasická energetika ČEZ Jan Kalina. Elektrárna je pojištěná, takže náklady na její obnovení i náhradu za její výpadek budou uhrazeny z pojistného plnění.

Tornádo odtrhlo nosné konstrukce od zemních vrutů, fotovoltaické panely rozmetalo po okolí. Pět tun vážící lodní kontejner, který sloužil jako sklad náhradních dílů, a stavební buňka se zázemím pro obsluhu elektrárny skončily v zahradách rodinných domů vzdálených několik stovek metrů. Části zařízení živel odnesl až dva kilometry daleko. Zlikvidováno bylo také oplocení, kamery i zabezpečovací systém.

Po katastrofě tak museli zaměstnanci ČEZ projít široké okolí. Kromě posouzení, zda lze některé součástky znovu použít, bylo nutné vyřešit i ekologickou likvidaci poškozených částí. Dodávky materiálu potřebného pro opravy elektrárny zkomplikovaly i mezinárodní nedostatek komponent i potíže v mezinárodní dopravě kvůli pandemii koronaviru.

Oprava je zcela dokončená, zbývá jen vybudovat zázemí pro obsluhu. Elektrárna v Pánově vyrábí energii ze slunce už deset let, ročně vyrobí v průměru 2,5 milionu kilowatthodin, což je spotřeba přibližně 700 domácností.

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se prohnala Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest mrtvých lidí a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Škody jsou v miliardách korun.

Reklama

Doporučované