Hlavní obsah

Na stavbu bazénu za 350 milionů získalo Znojmo od státu dotaci 90 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Znojmo získalo na stavbu nového bazénu v Louce v sousedství koupaliště dotaci 90 milionů od Národní sportovní agentury. Společně s dalšími deseti miliony od Jihomoravského kraje tak ušetří z vlastního rozpočtu 100 milionů.

Článek

Bazén se začal stavět letos v červenci a otevřít se má před školním rokem 2023/24. Celkové náklady jsou 350 milionů korun včetně DPH.

Město požádalo o dotaci v březnu a podle starosty Jakuba Malačky (nestraník, zvolený za ČSSD) bylo nutné doložit velké množství dokumentů, proto vyřízení trvalo tak dlouho. „Dotace pro nás znamená velkou úsporu v rozpočtu města, umožní nám pracovat na jiných investicích,“ řekl Malačka. V září si město vyjednalo bankovní úvěr ve výši 275 milionů korun a díky dotaci jej nemusí na stavbu bazénu využít celý.

Stavba bazénu je jednou z největších investic v novodobé historii města. Předcházela jí řada i vyostřených debat. Nakonec vzniká osmidráhový plavecký bazén o délce 25 metrů. Vedle něj bude i relaxační bazén a dětské brouzdaliště se skluzavkou. V patře bude wellness a fitness. Součástí haly bude i kavárna. Díky novému bazénu se výrazně vylepší zázemí jak pro závodní plavání, které má ve městě velkou tradici, tak pro výuku dětí, které se sjíždějí do Znojma i z okolních vesnic. Každoročně jde zhruba o 2100 dětí. Zároveň bude možné nabídnout dostatečnou kapacitu pro veřejnost.

Zatím není jasné, jaký osud potká městské lázně. O tom budou politici v budoucnu teprve debatovat. Dříve se uvažovalo o tom, že by se mohly zrekonstruovat a nestavěl by se nový bazén.

Reklama

Související témata:

Doporučované