Hlavní obsah

Největší krajskou silniční stavbou bude letos na jihu Moravy obchvat Čebína

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nejvýznamnější stavbou na krajských silnicích na jižní Moravě bude letos stavba obchvatu Čebína na Brněnsku, jehož celková cena přesahuje 600 milionů korun.

Článek

Celkově letos krajští silničáři investují do staveb a oprav silnic druhé a třetí třídy 2,3 miliardy korun, přičemž přes 1,4 miliardy korun získají z fondů Evropské unie. „Mezi další významné stavby patří dokončení průtahu Rájcem nad Svitavou a v Blansku má letos skončit přemosťování železničního koridoru,“ řekl ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Silničáři letos plánují 79 staveb, polovina se týká oprav mostů. Mezi ně patří například most v Drnholci na Břeclavsku, který sloužil jako součást objízdné trasy při uzavření mezinárodní silnice z Brna do Vídně. Náklady činí téměř 60 milionů korun, což je z oprav mostů nejvíce.

Mezi další nejnákladnější stavby budou patřit oprava silnice mezi Hajany a Želešicemi, oprava Bělohorské ulice v Brně, oprava silice mezi Bohdalicemi a Nesovicemi a oprava průtahu Zaječím.

V kraji každoročně mírně ubývá silnic v nejhorším, tedy havarijním stavu, nicméně stále se nedaří dohnat dluh z 90. let minulého století, kdy byly krajské silnice značně podfinancované. Na jejich opravy navíc v prvním desetiletí stát také nepřispíval a kraje neměly k dispozici zdaleka tolik peněz, kolik by potřebovaly. Situace se změnila až před polovinou druhého desetiletí, kdy stát začal na krajské silnice přispívat.

V dalších letech má kraj připravené další větší novostavby, a to obchvaty obcí zatížených tranzitní dopravou. Za 800 milionů korun by se měl stavět obchvat Blučiny, za 280 milionů obchvat Hradčan a za 300 milionů korun obchvat okrajové brněnské části Tuřany.

Reklama

Související témata:

Doporučované