Hlavní obsah

Ve Vyškově se po mnoha letech narodilo mládě jednohrbého velblouda

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vyškovský zoopark se může pochlubit unikátním odchovem, na začátku března se v něm narodila samička jednohrbého velblouda.

Článek

Podle vyškovského zooparku jde o první mládě tohoto druhu v Unii českých a slovenských zoologických zahrad po 14 letech. Mláděti se daří dobře, matka se o něj vzorně stará, řekl ČTK zoolog zařízení Jiří Sekvenc. Návštěvníci mládě zatím neuvidí.

Mládě se narodilo 1. března samici Zafiře. „Je v pořádku, byli jsme připraveni na možné komplikace, ale všechno proběhlo tak, jak mělo,“ uvedl zoolog. Z narození mláděte mají podle něj v zooparku velikou radost, přišlo totiž po dlouhé době čekání. Velbloudy jednohrbé zoopark chová od roku 2014 a dosud se nedařilo, ve Vyškově tak jde o první odchov tohoto druhu velblouda. Sekvenc uvedl, že jde navíc o první mládě jednohrbého velblouda v celé Unii českých a slovenských zoologických zahrad po 14 letech.

„Jednohrbým velbloudům totiž nesvědčí naše klima, jsou zvyklí na větší teplo. Tady ve střední Evropě se z toho důvodu příliš nemnoží,“ uvedl Sekvenc.

Vyškovský zoopark v současné době chová kromě mláděte čtyři jednohrbé velbloudy. Od zmíněného roku 2014 samici Zafiru. Ta přišla z Německa do Vyškova tehdy březí, mládě ale bylo podle zoologa příliš veliké a porod se nezdařil. Poté zoopark získal samce, který se ale ukázal být neplodným, nyní je navíc už příliš starý. Chová také další samici, nedávno získal i ročního samce, který zatím potomky mít nemůže. Zoopark tedy Zafiru nechal připouštět k velbloudovi od jiného chovatele.

Pracovníky zooparku zvlášť těší, že na svět přišla právě samička. „Kdyby to byl samec, tak bychom asi řešili, co s ním. Takhle máme ročního nepříbuzného samce, samičku si proto necháme a budeme doufat, že spolu utvoří chovný pár,“ uvedl Sekvenc.

Vzhledem ke klimatickým podmínkám návštěvníci mládě zatím neuvidí, přebývá ve vytápěné stáji. Podle Sekvence by mohlo být k vidění zřejmě v dubnu, určitě ale na hlavní sezonu.

Jednohrbí velbloudi pocházejí ze severní Afriky a Malé Asie a lidé je využívali jako své pomocníky už ve čtrnáctém století před naším letopočtem. Velbloudi jsou zvyklí na sucho a teplo, takže jejich chov byl zpočátku komplikovaný. V mrazech musejí pobývat ve vytápěných zimovištích.

Zoopark se specializuje na původní druhy domácích a hospodářských zvířat, návštěvníci v něm však najdou i ta, která patří k ohroženým druhům. Domovem je pro asi 750 zvířat. Na malé ploše byl otevřen ještě jako Koutek živé přírody v srpnu 1965. V roce 2006 se propojil s dinoparkem, který prezentuje asi 50 částečně pohyblivých modelů prehistorických ještěrů. Obě zařízení loni navštívilo zhruba 202 000 lidí, meziročně o 42 000 více.

Reklama

Doporučované