Hlavní obsah

Práce na cyklostezce na Vyškovsku pokračují, obce žádají o dotace

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Práce sedmi obcí na Vyškovsku na cyklostezce Cukrovarská dráha pokračují, obce žádají o dotace. V případě Vyškova se rozpočet akce blíží 11 milionům korun, pokud město s žádostí o dotaci uspěje, začít stavět by se mohlo letos.

Článek

Vyškovská radnice o tom informovala na svém webu. Cukrovarská dráha by obce měla propojit, zhruba bude kopírovat cukrovarskou vlečku, po které se svážela řepa do vyškovského cukrovaru.

Cyklostezka by měla propojit Bohdalice-Pavlovice, Kozlany, Kučerov, Rostěnice, Hlubočany a Lysovice s Vyškovem. Obce nejprve vybraly koordinátora, který má s administrací krajských cyklostezek zkušenosti, nechaly zpracovat studii, vytyčily pozemky. Nyní žádají o dotace na stavbu. „Žádost o příspěvek si už každá obec podává samostatně na úsek, který vede po pozemcích v jejím katastrálním území. Stavbu od samého začátku navrhujeme z důvodu absence propojení pro bezpečné vedení pěší a cyklistické dopravy mezi jednotlivými obcemi a mimo frekventované silnice. Půjde o společný pěší a cyklistický provoz,“ uvedl vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Cyklostezka bude napojená na část dříve postavené cyklostezky v katastrálním území Kozlan. Zhruba ve stejné dráze tak bude kopírovat bývalou cukrovarskou vlečku. „Žádáme o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Délka trasy ve vyškovském případě, tedy v našem katastrálním území, je téměř 3,5 kilometru. Její začátek povede okolo zahrad v Polní ulici k okraji hráze rybníka Kačence a k dálničnímu nadjezdu. Vzápětí pokračuje v zeleni směrem na Hlubočany,“ uvedl místostarosta.

Rozpočet akce se ve vyškovském případě blíží 11 milionům korun. Žádost o dotaci cílí na úsek, který začíná u mostu přes Hlubočanský potok a pokračuje až po hranici katastrálního území Vyškov. Úsek měří bezmála 700 metrů, ale technicky je nejkomplikovanější, tedy i nejdražší. Vyškov by mohl z fondu získat téměř až 7,5 milionu korun.

Žádost o dotaci byla podle radnice na stole už v loňském roce, záměr ale narušilo odvolání soukromých zemědělců v katastrech Hlubočan a Kučerova. Projekt se proto v prostřední části upravuje. „Netýká se každopádně Kozlan, které s přípravou pokračovaly bez omezení, se žádostí uspěly a stavbu koncové části letos provedou. Pokud Vyškov se státní dotací rovněž obdrží kladné stanovisko, práce také v letošním roce zahájíme,“ uvedl Celý.

Nejde však o jedinou možnost získat mimorozpočtové peníze. Město zkouší získat dotaci ještě i z programu Podpora cyklistiky a cyklistické dopravy v Jihomoravském kraji v roce 2022. V tomto případě by mohlo jít o 660 000 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované