Hlavní obsah

Při založení Znojma roku 1226 už bylo město značně rozestavěné, uvedl historik

Foto: Pixabay.com

Znojmo.

Reklama

Když český král Přemysl Otakar I. vydal v roce 1226 listinu, v níž odškodňoval Loucký klášter za statek Kulchov potřebný k založení Znojma prosiměřickým kostelem, bylo středověkého město již rozestavěné.

Článek

„Existovaly příkopy, valy a brány, jmenovitě Suchohrdelská. Již od druhé čtvrtiny 12. století existovaly také svatyně svatého Michala a Mikuláše a později postavená rotunda svaté Kateřiny,“ na znojemské konferenci s názvem Markrabě Vladislav Jindřich - proměna Moravy knížecí v markrabskou to řekl historik Libor Jan z Masarykovy univerzity.

Rok 1226 je pro Znojmo datum, ke kterému se v moderní době vztahuje založení města a konference je symbolickým zahájením oslav 800 let jeho existence. Osídlení na ploše středověkého města i v okolí bylo na počátku 13. století již poměrně husté díky církvi i příhodným zemědělským podmínkám. Středověké město tak vzniklo na místě někdejších dvorců a osad.

„V 11., 12. a částečně ještě ve 13. století byl hlavním kostelem chrám svatého Hypolita v nedalekém Hradišti, ale postupně se stával populárnější a významnější kostel svatého Mikuláše,“ uvedl Jan. Dnes je tento kostel jednou z hlavních znojemských dominant.

Podle brněnského archeologa Rudolfa Procházky existovaly před vznikem města již složitě strukturované sídelní útvary v 9. až 11. století a je otázka, který z ostrohů nad Dyjí byl hlavním centrem. V době založení města už to byl ostroh, kde stojí hrad. „Nejhustší osídlení najdeme v době vzniku města na dnešním Horním náměstí,“ řekl Procházka. Při průzkumech například zjistili, že na dnešním Václavském náměstí bylo před vznikem města pohřebiště stejně jako v lokalitě jižně od něj v dnešní Klácelově ulici. Až později zde pohřebiště překrylo městské osídlení.

Zdejší královská lokace tak byla úspěšná, Znojmo se stalo důležitou oporou královské moci na jižní Moravě a na hranicích s Rakouskem. A je také jedním z mnoha měst, která na území dnešního Česka ve 13. století vznikla na místě staršího osídlení, které již v předchozích stoletích využívalo příhodných přírodních podmínek jak pro obživu, tak také pro obranu před nepřítelem.

Reklama

Související témata:

Doporučované