Hlavní obsah

U Uherčic na Znojemsku má vzniknout velkochov brojlerů s kapacitou 500 000 kusů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

U Uherčic na Znojemsku má vzniknout na místě, kterému se říká Dvůr Mitrov, 12 hal pro výkrm brojlerů s kapacitou půl milionu kuřat.

Článek

Stavět ji chce zemědělský podnik Zemspol Dešná, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA. Jelikož výkrm brojlerů trvá pět týdnů, celková roční kapacita má být přes 3,7 milionu kusů.

Podnik je součástí společnosti Rhea Holding, jejímž dominantním oborem je zemědělství. Firmy, které jsou součástí, obhospodařují 22 000 hektarů pozemků na jižní a jihozápadní Moravě, na jižním Slovensku a v jižních Čechách. Nové moderní haly pro výkrm kuřat budou stát částečně na manipulačních a stavebních pozemcích, částečně na současném poli. Dvůr Mitrov dříve fungoval jako vepřín, který zde vznikl po druhé světové válce.

Při snaze o povolení záměru podnik argumentuje i tím, že se do Česka denně dováží 320 tun kuřecího masa denně, a nový chov tak přispěje ke zvýšení potravinové soběstačnosti. Stavba měla začít letos a skončit za 12 měsíců.

V nedaleké Jemnici na Třebíčsku měla firma Zeobs z Rhea Holdingu stavět mj. zázemí pro chov dobytka a zpracovatelský závod na drůbež s kapacitou 400 tun ročně. Obyvatelé tyto záměry v zářijovém referendu odmítli a zastupitelé Jemnice musí nyní udělat všechny možné kroky, které tomu budou bránit.

Reklama

Související témata:

Doporučované