Hlavní obsah

Urologické oddělení svatoanenské nemocnice v Brně má nově opravené pokoje

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Urologické oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně otevřelo zrekonstruované prostory, k dispozici jsou pacientům i nadstandardní pokoje. Rekonstrukce trvala přes půl roku a stála téměř 17 milionů korun.

Článek

V opravených prostorách byly kdysi operační sály a několik starých pokojů. Nemocnice prostory nevyužívala. Rekonstrukce začala před osmi měsíci, nyní je hotovo. „Celkem se jedná o 12 lůžek v pěti pokojích, některé z nich budou nadstandardní. Doteď jsme podobnou nabídku pro pacienty neměli, a protože se na to pravidelně ptali, logicky jsme se rozhodli vytvořit je v nových prostorách,“ uvedl primář urologického oddělení Petr Filipenský.

Nové pokoje jsou větší, moderněji vybavené a komfortnější. Pacienti mají na pokoji k dispozici vlastní sociální zařízení, televizi i klimatizaci. Za nadstandardní pokoj zaplatí podle jeho velikosti a počtu lůžek od 500 do 1100 korun za den.

V roce 2019 měla svatoanenská urologie s počtem 43 lůžek celkem 2239 pacientů. V roce 2020 počet pacientů ovlivnila pandemie covidu (1929 pacientů), ještě více se pandemie projevila v roce 2021, kdy bylo hospitalizováno 1868 pacientů.

Pandemie covidu podle mluvčí ovlivnila také zdraví urologických pacientů, kteří bývají hospitalizováni s nejrůznějšími urologickými potížemi. Nejakutnějšími případy jsou nádory ledvin, močového měchýře nebo prostaty, lékaři také často řeší akutní stavy, jako například ledvinové koliky. „V některých případech bohužel pozorujeme pokročilejší nádory, protože pacienti někdy zbytečně odkládají návštěvu lékaře. Rovněž se prodlužují čekací doby na plánované operace, management provozu a poskytování péče se komplikuje kvůli covidovým opatřením, karanténám a podobným věcem,“ uvedl Filipenský.

Reklama

Doporučované