Hlavní obsah

Útulek Městské policie Brno se až 15 dnů postará o psy a kočky Ukrajinců

Foto: Shutterstock.com/Jaromir Chalabala, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajinci prchající ze země před válkou s Ruskem mohou nechat až na 15 dnů svého psa nebo kočku bezplatně v Útulku pro opuštěná zvířata Městské policie Brno.

Článek

Splní tak povinnou desetidenní karanténu pro zvířata. Kapacita je přes 30 psů a koček. První by útulek mohl přijmout po víkendu, řekl dnes ČTK mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Pomoc ze strany útulku projednali radní Brna, které městskou policii zřizuje. Strážníci připravují materiály a nechávají je překládat do ukrajinštiny. „Kromě přeložení smluv zpracováváme i zjednodušené informační karty, ze kterých se lidé dozvědí, co s jejich psem bude, jaká podstoupí vyšetření a jak dlouho může v útulku pobývat,“ uvedl Ghanem.

Dočasným ponechání psa nebo kočky v útulku podle něj lidem pomůže v tom, aby měli klid například na hledání bydlení nebo zaměstnání. „Lidem prchajícím před válkou chceme pomoci a současně chceme přispět ke snížení rizika zavlečení vztekliny nebo jiných infekčních nemocí do České republiky,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Zvířata mají povinnost být deset dní v karanténě, díky útulku tak lidé povinnost splní. Nebudou ani hradit nezbytnou veterinární péči jako klinické vyšetření nebo očkování proti vzteklině. „Útulek se může postarat o více než 30 zvířat. Pro tyto potřeby městská policie uvolní 100.000 korun,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Už v předchozích dnech útulek z rezerv věnoval desítky náhubků a přepravní boxy do asistenčního centra na výstavišti, kam se chodí uprchlíci zaregistrovat, vyřizovat víza, bydlení a případně se zapsat na úřad práce.

Reklama

Doporučované