Hlavní obsah

V Brně se od 1. dubna rozšíří rezidentní parkování do ulic Žabovřesk a Králova Pole

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto,

Reklama

V Brně se od 1. dubna rozšíří systém rezidentního parkování do několika ulic v Žabovřeskách a v Králově Poli. Sice už dané oblasti v systému jsou, ale dotčené ulice nikoliv.

Článek

„Místním se obtížně hledá místo na parkování kvůli tomu, že sem odstavují auta lidé, kterým se platit nechce. Všechny ulice budou v zóně C,“ uvedl radní Petr Kratochvíl (ODS).

Jde o žabovřeské ulice Sirotkova, Kameníčkova, Eliášova a Fanderlíkova a královopolské ulice Palackého a Matulkova. To, že budou v zóně C, znamená, že ti, kdo nemají rezidentní nebo abonentské oprávnění, musejí platit za parkování mezi 17:00 a 6:00. Tato regulace má zajistit, aby mohli místní parkovat přes noc, přes den jsou parkovací místa bez regulace. První hodina stání je zdarma, každá další stojí 20 korun. V dané zóně nejsou parkovací automaty, proto je nutné využít aplikaci či zaplatit pomocí sms zprávy.

Letos se bude od května do listopadu rozšiřovat systém do dalších ulic města. Půjde o oblasti ulic kolem Erbenovy, Francouzské, Jugoslávské, Dukelské třídy, náměstí SNP, Dalimilovy a Herčíkovy. Radní dnes také schválili harmonogram pro příští rok. Systém se bude zavádět v dalších místech městské části Brno-střed. Půjde o oblasti v jižní části města okolo ulic Jílová, Červený kopec, Polní, Pšeník a Dvorského a na Kraví hoře kolem ulic Žlutý kopec, Neumannova, Rezkova a Lerchova.

Nadále se tak zvětšuje území, kde se rezidentní parkování zavádí. Vzhledem k tomu, že v neregulovaných ulicích, které se zónami sousedí, roste počet zaparkovaných „přespolních“ aut a místní hledají místo jen těžko, projevily zájem o zařazení do systému i další městské části. Ty jsou nyní v seznamu pro roky 2024 i dále, protože projekční kapacita Brněnských komunikací a jejich možnosti měnit dopravní značení jsou omezené.

Reklama

Související témata:

Doporučované