Hlavní obsah

V Lužicích vzpomněli na tornádo minutou ticha i odhalením pamětní desky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lužice.

Reklama

Minutou ticha uctili lidé v Lužicích na Hodonínsku oběti tornáda, které přesně před rokem zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko a vyžádalo si šest životů.

Článek

Lužice jako připomínku události odhalily pamětní desku na budově sokolovny, která se stala sídlem krizového štábu, dobrovolníků i skladem materiálu. Starosta Tomáš Klásek (nez.) poděkoval všem hasičům, policistům, dobrovolníkům i dárcům. Podle něj to byli právě oni, kteří lidi zasažené tragédii zvedli z kolen a zaseli v nich semínko naděje.

Na desce je napsáno datum 24. června 2021, kdy se obcí prohnalo tornádo. Jsou tam také slova, že lidé i sokolovna obstáli a že lidé vtiskli celému dění neopakovatelnou atmosféru solidarity, odvahy, odhodlání, vzájemné blízkosti a nasazení. „Žijeme v době devalvace slova, ale jedno slovo by nemělo být devalvováno. Děkujeme. Míří k hasičm, policistům, záchranářům, zdravotníkům, dobrovolníkům, dárcům, donátorům, zástupcům neziskového sektoru. Vaše odvaha a nasazení byly naší kotvou, vy jste nás zvedali z kolen,“ řekl Klásek.

Odhalení se zúčastnil i jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Když jsem po tornádu přijel do Lužic, jel jsem ze strany, kde se nic nestalo. A najednou jako by někdo udělal tlustou čáru a změnilo se to. Říká se, že někoho dělí od neštěstí sekundy, tady to byly u někoho metry. Tento den by měl být nejen připomínkou toho, co se stalo, ale oslavou toho, co jste odpracovali,“ řekl Grolich.

Kromě pamětní desky vznikla i kniha nazvaná Tornádo?! Lidé se mohli také podívat v sokolovně na autentické záběry, které natočili osudný večer i po něm lidé i záchranné složky. Právě sokolovna se stala v Lužicích ústředním místem pomoci. Přitom loni 27. června bylo v plánu její otevření po rekonstrukci, které se však kvůli tornádu nestihlo.

Tornádo o rychlosti přes 300 kilometrů za hodinu zasáhlo loni 24. června Břeclavsko a Hodonínsko. Zemřelo šest lidí, zničeno bylo 1200 domů, z nichž asi 200 muselo k zemi.

Reklama

Doporučované