Hlavní obsah

V Podolí u Brna má stát nových 47 rodinných domů, jak řekli lidé v referendu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Podolí u Brna plánuje developer postavit v lokalitě Nad paloukem 47 rodinných domů, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

Článek

Ještě loni chtěl stavět na osmihektarovém pozemku, kde je dnes pole, 95 domů. V říjnovém referendu se však místní obyvatelé proti původnímu záměru jednoznačně postavili. Zástavba tedy nebude tak nahuštěná a neměl by se tak výrazně zvýšit počet obyvatel.

I když starosta Vítězslav Eliáš (Za Podolí u Brna) ČTK loni v září řekl, že referendum je zbytečné, protože původní smluvní vztah mezi developerem a obcí vypršel a že není jisté, zda vůbec bude chtít v přípravě výstavby za změněných podmínek pokračovat, stačilo pár měsíců, aby developer připravil nový záměr. Ten přesně odráží výsledek referenda a také původní studii z roku 2012. Eliáš smlouvu na zástavbu s 95 domy obhajoval a uváděl, že je pro obec výhodná. Za developera vystupují Eva Adday, Adam Adday, Marcela Saidová a Adam Said. Podle iniciátora referenda Radka Bočka ze spolku Podoláci už tato čtveřice v obci postavila jednu černou stavbu.

Podle dokumentu by mělo jít o jednopodlažní rodinné domy s obytným podkrovím, obvykle jedno- či dvougenerační. Zatím však není dané ani jejich umístění, ani jejich velikost. Podle územního plánu může mít každý dům až tři byty, což odpovídá 544 obyvatelům, ale záměr předpokládá, že domy tolik bytů mít nebudou a počet nových obyvatel bude menší. Aktuální počet obyvatel obce je zhruba 1450.

Lokalita je v jihozápadní části obce, nejbližší domy by tak byly 300 až 400 metrů od dálnice D1. Obec v místě také zvažuje stavbu mateřské školy a zdravotního střediska.

Reklama

Doporučované