Hlavní obsah

Vedení Brna by chtělo přímé vlakové spoje na vídeňské letiště

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Brna by chtělo, aby bylo přímým vlakem město spojené s vídeňským letištěm. Dosud je možné při cestě vlakem přestoupit na vídeňském hlavním nádraží. Provozní model ani termín spuštění zatím není známý ani přibližně.

Článek

Pro Brno i jeho metropolitní oblast, kde žije více než 600 tisíc obyvatel, je kvalitní mezinárodní dostupnost dopravy velmi významným faktorem dalšího rozvoje. „Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je rychlejší, pohodlnější a především přímé spojení Brna s vídeňským letištěm,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Nyní cesta s přestupem ve Vídni trvá zhruba dvě hodiny, stejnou dobu trvá i cesta přímými autobusy, výrazně rychlejší není ani cesta autem. „Cesta s přestupem je pro cestující se zavazadly náročná,“ řekla Vaňková.

Podle brněnského radního Petra Kratochvíla (ODS) by také bylo potřeba přidat takový spoj, který by přijížděl brzy ráno na letiště a do Brna se vracel v pozdějších večerních hodinách. Do dalších jednání by se měl zapojit i Jihomoravský kraj.

Pro spojení Brna s letištěm by velice pravděpodobně musely vzniknout zcela nové spoje, jejichž provoz musí někdo zaplatit, pokud by o ně nebyl takový zájem, aby se zaplatily jen z jízdného. V současném provozním modelu není ani možné protáhnout na letiště spoje Českých drah či RegioJetu. Zatímco prvně jmenované jezdí až do Štýrského Hradce, druhé jezdí z Vídně dále do Budapešti. V provozním modelu se také musí počítat s tím, že vlak změní na vídeňském hlavním nádraží směr, takže aby bylo přímé spojení časově výhodnější než s přestupem, musely by na spojích jezdit vlaky řiditelné z obou stran.

Iniciativa Brna přichází po letech, kdy se Jihomoravský kraj bezúspěšně snažil získat novou leteckou linku, která by spojila jižní Moravu s některými evropskými městy. S ohledem na současnou situaci způsobenou koronavirovou pandemií ani není v nejbližší době pravděpodobné, že by nějaká nová linka začala z Brna létat.

Reklama

Související témata:

Doporučované