Hlavní obsah

Vyškov začal v bývalé synagoze s obnovou původní dekorativní výmalby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V bývalé vyškovské synagoze začaly restaurátorské práce na obnově původní dekorativní výmalby. Její existenci potvrdil dřívější průzkum omítek. Pracovat se bude po etapách, práce celkově vyjdou asi na 3,9 milionu korun.

Článek

Synagoga byla výjimečná tím, že je přímo na náměstí. Židovské modlitebny bývaly stavěné v ústraní nebo alespoň v bočních ulicích, na náměstích zřídka. V roce 2019 ji ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku. Objekt byl postavený v roce 1885 v maurském stylu s bohatě členěnou fasádou. Autor je neznámý.

Obnovu původní výmalby bude podle vedení města třeba zajistit v několika etapách. V té první odborníci provádějí fixaci historických vrstev a připravují povrch pro konečnou úpravu. V dalších etapách město nechá zrekonstruovat interiér do původní podoby.

Akci předcházela loňská a letošní oprava krovu, výměna střešní krytiny a klempířských prvků i oprava stropu v interiéru synagogy. Když se připravovala oprava stropu, dalo město udělat průzkum nátěrových a omítkových vrstev, který odhalil původní dekorativní výmalby na stěnách interiéru. „Po jednání s odborníky jsme se dohodli na jejich restaurování. Obrátili jsme se na restaurátorku, která již zpracovávala průzkum i záměr, podle kterého chceme postupovat. Zajistíme tím kontinuitu v přístupu k provádění restaurování,“ uvedl místostarosta Vyškova Josef Kachlík (Volba pro město).

První díl restaurátorských prací zajišťuje společnost Norlin - deco, hotovo by mělo být v polovině prosince. Na základě smlouvy o výpůjčce budova nyní slouží Církvi československé husitské. Je nicméně snahou ji více otevřít veřejnosti. Nabízí se i pořádání koncertů nebo výstav.

Původnímu účelu synagoga nesloužila dlouho. Už v meziválečném období ji židovská obec prodala městu, které v ní zřídilo muzeum, po druhé světové válce se přizpůsobila potřebám Církve československé husitské. Na počátku devadesátých let město nechalo opravit fasádu, interiér pak v roce 2002.

Reklama

Související témata:

Doporučované