Hlavní obsah

Vyškovský hřbitov bude mít pomník věnovaný nenarozeným zesnulým dětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Na vyškovském hřbitově letos vznikne pomník nenarozeným zesnulým dětem. Má se stát vhodným místem pro pietu. Podobných pomníků není v České republice mnoho, pro rodiče je přitom ztráta nenarozeného dítěte velkou bolestí.

Článek

Zhruba před rokem vzniklo pietní místo například na Ústředním hřbitově v Brně, mají je třeba i v Třeboni nebo Třinci. „Jde o těžké téma, ale nelze před ním zavírat oči. Hodláme dát lidem, kteří obtížnou životní zkouškou prošli, k dispozici vhodné místo pro pietu, aby v modlitbě či ve vzpomínce mohli ztišit svoji bolest. Radním města se taková myšlenka zamlouvala a záměr podporují,“ uvedl místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL).

Radnice chce tímto nabídnout prostor, který bude pro nepojmenované děti určený. „Poslouží nejen k útěše nad ztracenou nadějí, ale také k pochování dětských ostatků z jakéhokoliv stadia vývoje, proto je vybudování místa nesmírně důležité. Jeho umístění plánujeme v blízkosti vyústění hlavní cesty přes hřbitov u stěny, která odděluje prostor od řetězce Kaufland,“ uvedl místostarosta.

Zástupci radnice oslovili zlínského akademického sochaře Radima Hankeho, aby podobu piety navrhl. Pod rukama umělce v roce 2018 vznikl památník padlým v 1. světové válce. Město jím získalo důstojnou připomínku toho času sto let starých událostí. Dvoumetrová pískovcová socha ženy objímající prázdný kabát stojí u vstupu na vyškovský hřbitov. Hlavním motivem zamýšleného památníku má být pootevřená bronzová brána, ze které nahlíží malé dítě.

„Chceme, aby se jednalo o nadčasový prvek. V případě dalšího materiálu má jít stejně jako u památníku padlým o božanovský pískovec. Samotná realizace by proběhla letos. V případě ceny se bavíme o statisících korunách,“ doplnil místostarosta Celý.

Doporučované