Hlavní obsah

Zájemci mohou přihlásit stromy do soutěže o ten nejsympatičtější

Foto: Alej roku, Lukáš Antoš

Ilustrační foto.

Reklama

Zájemci už mohou přihlásit své oblíbené stromy do 21. ročníku ekologické ankety Strom roku. Veřejnost v ní vybírá nejsympatičtější strom v Česku. Přihlášky lze podávat do 22. dubna, porota vybere 12 finalistů.

Článek

V tiskové zprávě to za pořadatelskou Nadaci Partnerství oznámil David Kopecký. Titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku. Nejpopulárnější strom postoupí do evropského kola soutěže.

K přihlášce stačí znát základní informace o stromu, tedy jeho historii, druh, alespoň přibližné stáří a polohu. Porotě s výběrem pomohou i poutavé fotografie nebo archivní materiály. Hlavním kritériem úspěchu je podle organizátorů soutěže ale příběh stromu a jeho spojení s místními lidmi.

Letošní novinkou je možnost získat 50 000 korun na projekt, který umožní zvelebení okolí stromu. Získá ho ten, který nejvíce zaujme porotu. „Bude jen na výhercích, jestli si pod strom postaví novou lavičku, přidají osvětlení nebo nechají provést zahradní úpravy. Naším cílem je nejen zlepšit péči o stromy, tak i podpořit pospolitost sousedských komunit v lokalitě, na které nám záleží,“ uvedla Kateřina Ceralová, manažerka minerální vody Ondrášovka, která je generálním partnerem ankety. Vítěz této ceny bude podle Kopeckého vybírán ze všech přihlášených projektů, nezáleží na tom, zda nominovaný strom postoupí do finále ankety.

Nominovat stromy do ankety lze na www.stromroku.cz. Z došlých přihlášek pošle v červnu porota dvanáctku nejzajímavějších stromů do letního on-line hlasování. Vítěz získá odborné ošetření a postup do zimního celoevropského kola.

Titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku. Patří mezi nejmohutnější a nejstarší stromy České republiky, je památná. Stáří lípy je odhadováno na více než 700 let. Její přezdívka podle pořadatelů ankety odkazuje až k dobám husitským.

Reklama

Doporučované