Hlavní obsah

Zámek v Rosicích má novou západní fasádu, opravený je i přístupový most

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na zámku v Rosicích na Brněnsku skončila oprava západní fasády, která byla podle kastelána v nejhorším stavu.

Článek

Zároveň před začátkem adventu dokončili dělníci opravu přístupového mostu do zámku, který byl v havarijním stavu. ČTK to řekl kastelán zámku Ludvík Vaverka.

„Fasáda prošla kompletní rekonstrukcí včetně repasování všech oken a doplnění chybějících okenic a vyšla přibližně na šest milionů korun. Zároveň skončila i oprava přístupového mostu za 1,5 milionu korun, kde částkou 350 000 přispěl Jihomoravský kraj,“ uvedl kastelán. Další na řadě je severní fasáda zámku viditelná ze zámecké zahrady, bude ale záležet na tom, zda se podaří získat peníze na její opravu.

Náklady na postupnou rekonstrukci zámku, která trvá tři dekády, neslo z převážné části město, které zámek vlastní. Největší investicí letošního roku byla obnova zámeckého parku bezmála za deset milionů korun. Na ni se městu podařilo získat dotaci 1,5 milionu korun z Operačního programu Životní prostředí.

Nyní se správě zámku otevřela nová cesta k dotačním programům. Minulý týden jej vláda spolu s dalšími zámky a kláštery prohlásila národní kulturní památkou. „Je to pro nás velmi významný krok hned v několika rovinách. Ta první je symbolická, protože pro získání tohoto označení je třeba prokázat výjimečnou historickou hodnotu památky, což se nám podařilo. Ale v neposlední řadě to znamená lepší přístup ke zdrojům na další opravy zámku. Bez označení národní kulturní památka byla pro nás cesta do řady evropských fondů uzavřená,“ vysvětlil Vaverka.

Kromě symbolické a finanční roviny pak prohlášení národní kulturní památkou může do Rosic přivést turisty, kteří by jinak na památku mimo hlavní turistická centra nezavítali.

Renesanční zámek v Rosicích byl do současné podoby přestavěn v 16. století. Předpokládá se ale, že na jeho místě stálo menší feudální sídlo už ve 13. století. Rozsáhlou renesanční přestavbu dokončil rod Žerotínů, který zámek dlouho vlastnil. Za první republiky přešel zámek do majetku státu a ve 20. století byl využíván mimo jiné jako kancelářská budova, sídlila v něm i školka. Od 90. let je v majetku města Rosice.

Reklama

Doporučované