Hlavní obsah

Znojmo začne s úsekovým měřením v Kuchařovicích, v Kasárnách se osvědčilo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Znojmo ve čtvrtek začne s úsekovým měřením na druhém místě. Zatím se již více než dva roky měří v městské části Kasárna na příjezdu od Jihlavy a nyní se začne měřit v ulici 8. května v Kuchařovicích.

Článek

Kuchařovice jsou sice samostatnou obcí, ale se Znojmem na úsekovém měření spolupracují. Leží na silnici druhé třídy, která slouží jako neoficiální obchvat Znojma spojující silnice na Jihlavu a na Brno. Měřený úsek má téměř 900 metrů. Cílem měření je stejně jako v Kasárnách snížení rychlosti projíždějících aut, a tím zvýšení bezpečnosti chodců, uvedl v tiskové zprávě starosta Jakub Malačka (nestraník, zvolen na ČSSD).

Řidiči, jejichž průměrná rychlost bude v daném úseku vyšší než 50 kilometrů v hodině, budou platit pokutu mezi 500 a 2500 korunami. „Naším cílem není výběr pokut, ale zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti pro přecházející chodce. Nechceme vybírat pokuty za okamžité překročení rychlosti, jako to dělají některá města na výjezdu z nich, ale skutečně nám jde o zklidnění dopravy na celém průjezdu,“ uvedl Malačka.

Dosavadní měření v Kasárnách si pochvaluje. „Ukázalo se, že jde o efektivní řešení. V nedávné době jsem se sešel s obyvateli městské části a jsem moc rád, že se mi od nich dostala pozitivní zpětná vazba,“ řekl ČTK starosta. Doplnil, že zástupci Kuchařovic ho sami oslovili s žádostí o zavedení úsekového měření.

Přes Kuchařovice denně projelo podle sčítání dopravy v roce 2020 téměř 8000 aut, městskou částí Kasárna dokonce přes 12 000. Třetím úsekem, kde se má začít měřit letos na podzim, je Evropská ulice na průtahu městem od areálu, kterému se říká Traktorka, po křižovatku se Šatovskou ulicí. Délka úseku je téměř půl kilometru. Tento úsek je ze tří zmíněných nejfrekventovanější a jezdí po něm v průměru přes 14.000 vozidel denně. Přestupky řeší odbor dopravy městského úřadu a peníze vybrané z pokut za nepovolenou rychlost se stávají příjmem městského rozpočtu.

Reklama

Doporučované