Hlavní obsah

Karlovarský kraj podpoří stavbu nového krematoria v Doupovském Hradišti

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarský kraj podpoří více než pěti miliony korun záměr obce Doupovské Hradiště na vybudování krematoria a pietního parku. Stavba by mohla začít letos. Může ji ale ovlivnit růst cen stavebních prací,

Článek

Půjde o druhé krematorium v Karlovarském kraji. Příspěvek na jeho vybudování ve výši 5,2 milionu korun schválili krajští zastupitelé na svém posledním jednání při přerozdělení první části přebytku hospodaření kraje z loňského roku. Podle starostky Doupovského Hradiště Jarmily Boškové (nez.) by obec chtěla s výstavbou areálu začít letos, celý záměr se ale bude uskutečňovat několik let.

„Chceme začít letos s pietním parkem. Krematorium bychom mohli začít stavět asi příští rok. Je ale otázka, jak se do nákladů promítnou rostoucí ceny stavebních materiálů a prací,“ řekla ČTK Bošková. Celý projekt krematoria a pietního parku má stát podle odhadů 30 až 40 milionů korun. Takovou částku je schopna obec zajistit, ale pokud by se cena ve výběrovém řízení výrazně zvedla, mohl by to být problém.

Projekt pietního parku s krematoriem počítá s novými formami pohřbívání. V areálu by měl být například les vzpomínek, kde se ke kořenům stromů bude vsypávat popel, bude možné sázet bio urny nebo zatavit popel do křišťálového listu. S klasickými kamennými náhrobky nebo kolumbáriem se v areálu nepočítá.

Nové krematorium by mělo rozšířit nabídku této služby v Karlovarském kraji. Krematorium funguje i v Karlových Varech a je v majetku města, které s jeho útlumem zatím nepočítá. Ale i karlovarské krematorium by podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) potřebovalo podporu od Karlovarského kraje. „Kvůli zvýšenému počtu žehů vloni v době vrcholící pandemie covid-19 se nám snížila životnost pece téměř o polovinu,“ uvedla Pfeffer Ferklová.

Jako krajská zastupitelka proto navrhla, aby Karlovarský kraj v druhé vlně přerozdělování dotací poskytnul tři miliony korun i na obnovu pecí karlovarského krematoria. Její návrh ale neprošel.

Podle vedení kraje by však mohl vzniknout havarijní fond, který by mohl v případě potřeby pomoci i v takovýchto případech.

Reklama

Doporučované