Hlavní obsah

Největší areál v Krušných horách, Klínovec začal zasněžovat sjezdovky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V nejvýše položeném lyžařském středisku v Krušných horách na Klínovci začalo tento týden umělé zasněžování. Díky aktuálně vhodným podmínkám zasněžují děla sjezdovky hned na několika místech.

Článek

Areál pokračuje v přípravách na zahájení sezony za přísných protikoronavirových opatření. „Využíváme příznivých teplot v rámci plochy celého areálu. Teplota i vlhkost, které jsou pro zasněžování klíčové se v rámci střediska různí, a spouští se tak děla právě tam, kde jsou ideální,“ uvedla mluvčí klínoveckého areálu Hana Hoffmannová

Ačkoli je Klínovec každoročně připraven zahájit sezonu začátkem prosince, loni kvůli epidemii otevřel až v polovině prosince, a to pouze na pár dní. Kvůli nepřízni počasí se lyžovalo pouze na třech uměle zasněžených sjezdovkách. Vládní restrikce poté lanovky zastavily, lidé využívali zasněžené kopce alespoň k sáňkování a bobování. I když areál dál vyráběl umělý sníh a pravidelně zasněžoval sjezdovky, vládní restrikce mu už nedovolily znova spustit vleky.

Kdy budou sjezdovky připravené k lyžování, zatím podle mluvčí nelze odhadnout. „Teploty i vlhkost jsou proměnlivé. Teploty teď nejsou stabilně pod bodem mrazu, abychom mohli zasněžovat nepřetržitě několik dní a celou plochu areálu,“ uvedla. Prioritou je nyní připravit páteřní sjezdovky na severní straně Klínovce. „V momentě, kdy jsou tyto sjezdovky v kondici pro lyžování, můžeme se bavit o spuštění provozu,“ řekla mluvčí.

V důsledku ztrát z loňské sezony, které činní okolo 200 milionů korun, a zvyšujícím se nákladům se areál rozhodl zdražit. „U denního dospělého skipasu dojde ke zdražení od pěti do 15 procent, ale naopak dojde k výraznému zlevnění dětského lístku, a to až o 15 procent oproti minulé sezoně,“ řekla mluvčí.

Při nákupu skipasů on-line i na místě budou pracovníci areálu kontrolovat potřebný certifikát o očkování. Skiareál by ale uvítal, aby vláda opět povolila prokazování se negativním testem, jako tomu bylo původně.

„I když nechceme podceňovat epidemiologickou situaci, ale tak jak jsme argumentovali celý loňský rok, lyžování samotné není z našeho pohledu rizikovou činností, protože lyžař má zpravidla brýle, rukavice, šálu či nákrčník a je tak přirozeně chráněn svou výbavou a při nástupu na lanovou dráhu, kdy se potká více lidí, jsou od sebe stejně na vzdálenost lyží a po celou dobu se pohybují venku v přírodě na čerstvém vzduchu,“ řekla Hoffmannová. Vzhledem k předchozí ztrátové sezoně si už úplné uzavření areálu provozovatel nedokáže představit.

Reklama

Doporučované