Hlavní obsah

Prameny na Chebsku mají díky státní půjčce odblokované účty, čekají je investice

Ilustrační foto.

Reklama

Po více než deseti letech začaly Prameny na Chebsku opravovat svou obec. Umožnila to bezúročná státní půjčka, díky které se obci podařilo loni splatit všechny exekuce, a odblokovat tím obecní účty.

Článek

Radnice už za loňský rok investovala například do opravy kanalizace nebo veřejného osvětlení. Nákladnější investice ale obec teprve čekají.

Jedné z nejzadluženějších obcí v Česku se podařilo na jaře získat návratnou finanční výpomoc 33,7 milionu korun od ministerstva financí. Dluhy se podařilo snížit i prodejem pozemků s osmi vrty s minerálními prameny, které se tehdy prodaly za 22,4 milionu korun jedinému věřiteli obce - firmě Real Aspekt. Prodej ale dlouhodobě kritizovala opozice, podle které se část dluhu mohla smazat promlčením. Díky státní půjčce obec splatila veškeré pohledávky vůči soukromému věřiteli a po více než deseti letech znovu hospodaří.

Prameny, ve kterých žije asi 106 obyvatel, ještě před několika lety dlužily přes 120 milionů. Počátky potíží s vysokým zadlužením se datují do začátku 90. let minulého století a souvisejí s velkými plány tehdejšího vedení. Chtělo využít místní vydatné prameny minerálních vod, tehdejší záměr ale zablokovali ochranáři. Ještě v roce 2012, kdy nastoupila současná starostka Málková, obec dlužila 95 milionů. V předchozím volebním období se tam zastupitelstvo třikrát rozpadlo.

„Situace v obci je o 100 procent lepší a klidnější. My už v podstatě fungujeme jako jakákoli jiná obec s tím, že tedy splácíme část dluhu, ale už nemusíme platit exekutorům,“ řekla starostka Michala Málková (ANO). Obec ročně splácí ministerstvu 800 tisíc korun, má to tak být až do roku 2062. Výše splátek podle starostky není pro rozpočet zatěžující. Obec přitom ještě do předloňského roku platila 1,2 milionu korun jen na úrocích z dluhů exekutorovi. Prameny pro letošní rok sestavily vyrovnaný rozpočet s příjmy a výdaji 2,5 milionu korun. Do výdajů je již zahrnuta i splátka státní půjčky.

Obci se podařilo za loňský rok uskutečnit investice celkem za několik milionů korun. Díky veřejné sbírce nechala radnice postavit dětské hřiště za 600 tisíc korun. Vyřešit bylo potřeba i havarijní stav části kanalizace, což stálo 250 tisíc korun. Nové veřejné osvětlení vyšlo na 700 tisíc korun. Stálé zaměstnance obec zatím nemá. Úklid a další práce na veřejných místech zajišťují pracovníci z úřadu práce nebo brigádníci, které si radnice nyní může dovolit zaplatit. Dosud se na údržbě obce podíleli pouze místní obyvatelé.

Po dvaceti letech může vedení obce opět žádat o dotace. V současnosti mají Prameny na účtech k dispozici okolo čtyř milionů korun, další milion zbývá ze sbírky. V plánu je zbourat prázdný objekt, na který už radnice zažádala o dotaci určenou na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. Další dotaci chce využít na výsadbu zeleně v plánovaném komunitním centru s altánem.

Kvůli dluhům muselo tehdejší vedení před lety prodat obě budovy radnice, kancelář má starostka nyní u sebe doma. Do budoucna chce vedení obce vybudovat radnici z objektu bývalých dílen, který ale vyžaduje nákladné investice. Počítá se tam s kanceláří, archivem a zasedacím sálem, který by sloužil i jako kulturní centrum.

Podle Málkové, která chce obhájit funkci starostky i v letošních komunálních volbách, je prioritou obce oprava čističky vod a celé kanalizace. Letos chce mít hotový alespoň projekt, na který přispěje Karlovarský kraj. Na několikamilionovou investici zažádá radnice v příštích letech o dotace.

Reklama

Související témata:

Doporučované