Hlavní obsah

Vřídelní kolonáda načas přišla o skleněnou ozdobu na střeše

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ze špičky Vřídelní kolonády specializovaná firma sejmula skla z osmistěnu nad vřídelním sálem. Výtvarné dílo město nahradí kopií. Silnostěnná skla byla degradovaná a hrozilo jejich rozlomení, čekalo se ale na teplejší počasí.

Článek

Osmihranná kopule Vřídelní kolonády je zhruba deset metrů vysoká a skládá se z velkého množství skleněných modulů, zasazených do kovové konstrukce. Odborná firma nyní vyrobí kopie skleněných desek, které se na střechu Vřídelní kolonády zase vrátí. Původní skla chce město nabídnout například muzeím.

Výměna skleněných prvků, stěn vřídelního sálu a skleněné koruny nad ním je jednou z posledních částí oprav kolonády. Jen stavební práce stály na odstranění havarijního stavu asi 22 milionů korun. Oprava technologie jímání vřídelní vody přišla na 24 milionů korun a současná etapa, která vrací kolonádě její původní podobu, by měla stát 26,5 milionu korun.

Vřídelní kolonáda byla postavena v 70. letech minulého století podle návrhu architekta Jaroslava Otruby. Jak se ale při opravách ukázalo, původní plny a reálná podoba stavby se v mnoha věcech lišily. Také najít barevně shodné typy kamenných prvků nebylo snadné. Kolonáda by ale podle plánů magistrátu měla být připravena do začátku letošní lázeňské sezony v květnu. Do budoucna pak město počítá i s dalšími úpravami, které se měly týkat využití vnitřního prostoru Vřídelní kolonády.

Reklama

Související témata:

Doporučované