Hlavní obsah

Drůbežárna Kosičky po ptačí chřipce plně obnovila chov, chystá investice

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podnik na výrobu vajec v Kosičkách na Královéhradecku plně obnovil chov slepic, který musel loni na jaře kvůli nákaze ptačí chřipkou zcela zlikvidovat. Ve dvou vlnách podnik do čtyř hal navezl celkem 150 tisíc mladých slepic.

Článek

Aktuálně podnik připravuje investici kolem 130 milionů korun do stavby dvou hal, kde budou slepice chované na podestýlce a ne jako dosud v klecích. Farma patří k významným drůbežářským podnikům v Královéhradeckém kraji.

V Kosičkách bylo v prvních třech dubnových dnech loňského roku utraceno všech 170 tisíc slepic. Ačkoli byla nákaza zjištěna v jedné hale u zhruba 63 tisíc mladých slepic, které ještě nesnášely vejce, musely být utraceny i nosnice, u nichž se nemoc neprokázala. Po prosincovém úhynu a vybití 188 tisíc kusů slepic v Libotenicích na Litoměřicku to byla druhá největší likvidace drůbeže v jednom chovu při loňském výskytu ptačí chřipky v ČR.

Zákazníci firmy výpadek dodávek nepocítili, protože Kosičtí při prodeji vajec spolupracují se šesti drůbežárnami, které výpadek farmy v Kosičkách vyrovnaly. Vlastní produkci vajec podnik obnovil navezením prvních 60 tisíc nosnic v květnu. Zbývající tři haly ze čtyř podnik slepicemi zaplnil v září.

Škodu na vybitých slepicích a náklady spojené s likvidací ohniska nákazy podnik vyčíslil na asi 37 milionů korun. Po vybití slepic podnik udělal na farmě očistu a několikanásobnou dezinfekci všech prostor a nechal spálit i krmivo ze sil. Farma od státu jako kompenzaci dostala 34 milionů korun. Podnik pak zavedl řadu opatření. Velmi zpřísnil pohyb lidí v areálu, pořídil monitorovací kamerový systém, dezinfekční brody či automatické uzavírání areálu za vozidly.

Po likvidaci ptačí chřipky podnik dvě staré haly zboural a celkovou kapacitu farmy tím snížil z 200 tisíc na asi 160 tisíc slepic. „Na jaře chceme začít stavět dvě nové snáškové haly v chovu na podestýlce,“ řekl Pozdílek. Podnik tím reaguje na zákaz klecových chovů, který podle rozhodnutí Parlamentu vstoupí v platnost 1. ledna 2027. Na stavbu nových hal by chtěl podnik získat dotaci, zatím se svou žádostí neuspěl.

Podnik se v současnosti potýká se zdražením energií, materiálu, krmiv a ceny práce. „Náklady na výrobu vejce se od 1. ledna zvedly o 25 haléřů. Každý měsíc počítáme, jaká bude ztráta,“ uvedl. Farma podle Pozdílka hledá cesty, jak vejce přiblížit zákazníkům. „Zavedli jsme pojízdnou prodejnu, čtyřikrát týdně jezdíme do Hradce Králové a snažíme se vejce prodat za nějakou rozumnou cenu, abychom dokázali vydělat,“ řekl.

Nákaza se do chovu slepic dostala pravděpodobně vzduchem z chovu kachen, který byl v Kosičkách zasažen ptačí chřipkou už dříve. Oba provozy jsou od sebe vzdálené asi 600 metrů. Drůbežárna již dříve uvedla, že dodržela všechna preventivní zootechnická opatření k minimalizaci šíření nákazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované