Hlavní obsah

Hradec Králové opravuje poslední secesní kiosek na mostě od Kotěry

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Hradce Králové začala opravovat poslední secesní kiosek na okraji památkově chráněného Pražského mostu přes Labe. Oprava za zhruba šest milionů korun bez daně by měla být hotová do konce roku.

Článek

Na koncích mostu stojí čtyři zděné kiosky a radnice se je s různými komplikacemi a zdrženími snaží opravit od roku 2015. Most postavený v roce 1910 navrhl i s kiosky architekt Jan Kotěra.

Nedávno zahájená oprava se týká oválného kiosku na Tylově nábřeží na severní straně mostu, který patří mezi typické stavby města. V minulosti v kiosku bylo rychlé občerstvení. Pro opravený kiosek bude město v příštím roce hledat nájemce, s provozem občerstvení se již nepočítá. Tři již opravené kiosky radnice pronajímá nebo nájemce hledá.

„Lokalita je vstupní bránou do starého města a je třeba, aby nejen dobře vypadala, ale ožila jako v dobách své největší slávy,“ uvedl k opravě náměstek primátora pro majetek Pavel Marek (za ANO). Nájemci nemohou kiosky stavebně upravovat, případné reklamy na jejich služby nesmí být rozporu se stanoviskem odboru památkové péče.

U kiosku na Tylově nábřeží stavbaři vymění střechu, udělají sanaci krovu. Kiosek dostane nová nebo opravená okna a dveře, novou elektroinstalaci, nové budou také vnitřní a venkovní omítky i podlahy. „Stavební firma je povinná přednostně zachovat a opravit, pokud to bude možné, všechny původní prvky na kiosku. Tepané reliéfy a jejich montáž pak udělá kvalifikovaný restaurátor,“ uvedl Marek.

Město opravu kiosků v městské památkové zóně začalo připravovat v roce 2014, kdy památkáři vydali první závazné stanovisko k obnově těchto kulturních památek. Opravy následně provázaly problémy s výběrem stavebních firem. Zdržení přineslo i to, že dřevěné konstrukce byl napadené dřevomorkou. Oprava jednoho kiosku se měnila kvůli tomu, aby se přizpůsobila nově nalezené historické dokumentaci od samotného Kotěry.

V letech 2016 a 2018 se městu podařilo opravit oba kiosky na jižní straně mostu a letos osazením měděné markýzy skončila oprava menšího kiosku na severní straně. Samotný most město opravilo v letech 1992 až 1993.

Reklama

Související témata:

Doporučované