Hlavní obsah

Královéhradecká filharmonie uvede v předvánočním programu 11 koncertů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Filharmonie Hradec Králové (FHK) v předvánočním programu uvede 11 koncertů. Prvním bude v neděli 3. prosince od 17:00 koncert nazvaný Od adventu k Vánocům.

Článek

Představí se varhaník Tomasz Głuchowski a flétnistka Martyna Klupś-Radny, oba z Polska. ČTK o tom dnes informoval mluvčí FHK Alois Neruda. Předvánoční program představí nejen velká hudební díla v koncertním sále, ale i komornější projekty v klubovém prostředí kavárny.

„Na zcela odlišnou notu zahraje v úterý 5. prosince kapela Razam společně s orchestrem královéhradecké filharmonie. Návštěvníci se mohou těšit na world music se slovanskými kořeny v aranžích pro symfonický orchestr,“ uvedl Neruda.

Taneční drama Srdce uvede ve filharmonii plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla. „Příznivci baletního žánru jsou zváni do sálu filharmonie v pátek 8. prosince,“ uvedl Neruda.

V sobotu 9. prosince vystoupí ve FHK hudebník a skladatele Jiří Pavlica společně se souborem Hradišťan a také s orchestrem Filharmonie Hradec Králové. Provedení bude řídit Stanislav Vavřínek.

Při koncertu ve čtvrtek 14. prosince si opět přijdou na své příznivci klasické symfonické hudby, a to při koncertu Na Bacha a Purcella, který je součástí tzv. Bílé abonentní řady. „Držitelé předplatného mají výhodu stálého místa v hledišti, ale koncert je samozřejmě otevřený pro všechny,“ uvedl Neruda.

Sólového partu v úvodním klavírním koncertu f moll německého skladatele Maxe Regera se ujme Kolja Lessing. Na programu koncertu 14. prosince jsou také díla skladatelů 20. století, Williama Waltona a Benjamina Brittena. Orchestr FHK bude dirigovat Andreas Sebastian Weiser.

Filharmonie v sobotu 16. prosince uvede pohádku S čerty nejsou žerty. Půjde o projekci obrazu na plátno, přičemž hudební party zahraje naživo orchestr FHK pod taktovkou dirigenta Stanislava Vavřínka. „Původně jsme měli zařazené jedno představení od 16:00, které bylo ale brzy vyprodáno. Pro zájemce, na které se nedostala místa v původním čase, máme ale dobrou zprávu, podařilo se přidat druhé představení, a to od 19:00,“ uvedl ředitel FHK Vladimír Šrámek.

Na konec kalendářního roku má orchestr tradičně přichystané silvestrovské koncerty pod taktovkou šéfdirigenta FHK Kaspara Zehndera, které budou v sobotu 30. prosince od 18:00 a v neděli 31. prosince od 15:00. „Letos je koncert nazván Horečka silvestrovské noci a posluchače zavede především, ale nikoli pouze za rytmy Latinské Ameriky. Program koncertu láká mimo jiné na jména skladatelů George Gershwina či Leonarda Bernsteina,“ uvedl Neruda.

Projekt Nahraní v upraveném prostoru kavárny v suterénu budovy je příležitostí pro písničkáře, kapely, ale i pro mluvené slovo či autorské čtení. V úterý 12. prosince se v kavárně svým debutovým koncertem představí dechový soubor Kvintesence, který společně založili hráči a hráčky orchestru FHK. V pátek 15. prosince tam vystoupí kapela Muziga s Helenou Vedralovou. Bližší informace jsou na webu FHK.

Reklama

Doporučované