Hlavní obsah

Ve Dvoře Králové začalo stěhování domova důchodců, který projde modernizací

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku začalo dnes stěhování některých klientů krajského domova seniorů do náhradních prostor v soukromém zařízení Vividus East.

Článek

Je to nezbytné pro to, aby Královéhradecký kraj mohl domov důchodců za více než 19 milionů korun zmodernizovat. ČTK to dnes řekla mluvčí kraje Martina Svatoňová. Stavět se začne po přestěhování 27 klientů. Rekonstrukce bude rozdělena do tří etap, po tuto dobu bude domov fungovat v omezeném provozu.

„Jsem ráda, že se nám pro klienty podařilo najít adekvátní prostory, které jsou v daném místě, v daném městě a nemusíme klienty stěhovat daleko. Zajistíme jim i sociální pracovníky a pečovatele, na které jsou zvyklí, takže přesun a rok strávený v jiném prostředí pro ně nebude újmou,“ řekla dnes ČTK náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši).

Za předpokladu, že budou všechny tři etapy rekonstrukce trvat rok, zaplatí kraj společnosti Vividus East za podnájem budovy a vybavení, stravu pro klienty, energie, odpadové hospodářství a úklid více než 16 milionů korun.

„Cena za klienta je 1400 korun za lůžko na den včetně jídla, úklidu, odpadů a podobně. Bude nás to stát méně, protože klienti se podílí tím, co přispívají na jídlo a na pobyt. Ta cena je pro nás maximální a předpokládáme, že ji ani nevyčerpáme. Pro nás je zásadní, že jsou v kvalitním a důstojném prostředí, že je nerozdělujeme a umísťujeme je do moderního prostředí na úrovni,“ řekla Berdychová.

Stavbaři při rekonstrukci vymění rozvody, stěny koupelen obloží velkoformátovými dlaždicemi, lité podlahy budou beze spár a jako zařízení se využijí vysoce odolné výrobky. Původní elektroinstalace zůstanou zachovány. Domov důchodců Dvůr Králové nad Labem má kapacitu 80 lůžek. K pokojům klientů patří 40 koupelen, další čtyři jsou společné. Zařízení nabízí pobytové sociální služby pro seniory.

Královéhradecký kraj hodlá do roku 2026 investovat do sociálních služeb více než dvě miliardy korun. V současnosti kraj buduje či rozšiřuje domovy důchodců v Žacléři, Opočně a Borohrádku.

Reklama

Doporučované