Hlavní obsah

Jablonec schválil benefity pro městskou policii a náborový příspěvek 150 tisíc

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelstvo v Jablonci nad Nisou většinou hlasů schválilo nové benefity pro městskou policii a náborový příspěvek pro nové strážníky 150 tisíc korun. Městskou kasu to podle odhadů přijde ročně navíc na 1,2 milionu korun.

Článek

Cílem je stabilizovat městskou policii, zabránit odchodům strážníků a naopak přilákat nové.

Jablonecká městská policie má podle jejího ředitele Michala Švarce dlouhodobě podstav, posledních sedm let se tabulková místa nedaří naplnit. Z 50 míst je jich obsazeno 44, dvě ženy jsou ale na mateřské dovolené, takže chybí osm pracovníků. „V letošním roce odešli tři lidé, z toho dva k nově založené městské policii v Harrachově,“ řekl již dříve Švarc. Obává se dalšího odlivu zkušených strážníků v souvislosti se vznikem nové městské policie ve Frýdlantu na Liberecku, kde potřebují devět lidí. Práci městské policie komplikuje podle Švarce také vyšší věk strážníků, do čtyř let odejde do důchodu deset strážníků, to je téměř čtvrtina lidí, a bude třeba je nahradit. Starší strážníci jsou také častěji nemocní.

Náborový příspěvek je určený pro nové strážníky, vyplacený ho nedostanou hned, ale ve třech splátkách. Strážník, který po úspěšném složení zkoušky získá osvědčení nutné k výkonu své práce, dostane 25 tisíc korun, stejnou částku mu pak město vyplatí po skončení dvanáctiměsíční zkušební doby. Zbylých 100 tisíc korun dostane strážník po úspěšném vykonání zkoušky odborné způsobilosti po pěti letech. Pro současné strážníky připravilo město odměny podle odpracovaných let a dny placeného volna navíc na rekondiční pobyt a také příspěvek na něj.

Vedení města se s odbory také dohodlo na zvýšení stravného. Strážníci ve službě budou místo stokorunových stravenek dostávat stravenky v hodnotě 150 korun. Město také nabízí strážníkům bydlení. Prostřednictvím rady města bude primátor Čeřovský řešit bytové problémy zaměstnanců městské policie přidělováním bytu v obecním zájmu, pokud takový byt bude dostupný. Podmínkou přidělení obecního bytu bude pracovní smlouva na dobu neurčitou.

Reklama

Doporučované