Hlavní obsah

Libereckou zoo loni navštívilo skoro 334 000 lidí, kvůli covidu méně než obvykle

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Návštěvnost je sice zhruba o 58 000 vyšší než v roce 2020, ale i tak kvůli omezením v souvislosti s covidem je to méně než obvykle. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Článek

„Nižší návštěvnost než v předchozích letech byla způsobena povinnou uzávěrou zoologické zahrady z důvodu pandemie covidu-19 a také významnou absencí zahraničních turistů,“ řekla Tesařová ČTK.

Zoo v Liberci patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Libereckém kraji. Ročně jí obvykle projde až 400 000 lidí, předloni ale měla kvůli nařízením vlády 117 dní zavřeno a ve zbytku roku ji navštívilo 275 659 lidí. Loni mohla otevřít s omezením až 12. dubna a návštěvníků bylo 333 985.

Z chovatelského pohledu byl podle Tesařové ale loňský rok úspěšný, narodilo se několik desítek mláďat ohrožených druhů. „Například osel somálský, zebra bezhřívá, kůň Převalského či sob karelský. Také jsme vypustili do volné přírody již 15. mládě orlosupa bradatého a zaznamenali také dva prvoodchovy. A to u pásovce kulovitého a kriticky ohroženého gekona modrého,“ řekla mluvčí zoo. Návštěvníkům podle ní také představil další nový vzácný druh - viskaču. „Což je největší činčila na světe,“ dodala. Liberecká zoo je momentálně jedinou v zemi a jednou ze šesti v Evropě, které tento druh mají.

Zoologická zahrada v Liberci vznikla v roce 1904, dnes chová na ploše zhruba 14 hektarů téměř tisícovku zvířat ze 170 druhů. Od letošního roku má nového zřizovatele, místo Liberce se jím stal Liberecký kraj. Město se ale bude na investicích zahrady dál podílet, což by mělo umožnit její modernizaci. Desetiletý plán obnovy počítá s investicemi za zhruba půl miliardy korun. Pro letošní rok je v plánu rekonstrukce pavilonu žiraf, výstavba nového pavilonu pro papoušky nestor kea či vytvoření stezky rododendrony.

Reklama

Doporučované