Hlavní obsah

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci silnice z Mníšku do Oldřichova v Hájích

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci silnice třetí třídy z Mníšku do Oldřichova v Hájích na Liberecku.

Článek

Rušnou komunikaci v Oldřichově, kterou využívají i kamiony k cestě na Raspenavu a Hejnice, stavbaři rekonstruovali za 166 milionů korun v letech 2019 a 2020. Teď čeká obnovu navazující bezmála 1,7 kilometru dlouhý úsek, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Cílem projektu je zvýšení bezpečnosti na rušné silnici, projektanti podle Svitáka náklady odhadli na více než 92 milionů korun, kraj teď hledá dodavatele. Na projektu hejtmanství spolupracuje s obcemi, rozdělený je do tří částí - kraj zaplatí rekonstrukci silnice včetně propustků a výstavbu opěrné zdi, to vše zhruba za 55 milionů korun. Obce se budou podílet na financování chodníků, ale také například autobusových zastávek nebo veřejného osvětlení, v Mníšku se počítá i s úpravou kanalizace a přeložkou vodovodu.

Mníšek to přijde na 25 milionů korun, Oldřichov zhruba na polovinu, obě obce žádají dotaci ze státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), která by měla pokrýt velkou část nákladů. „Jsme ale připraveni zaplatit to ze svého, pokud bychom neuspěli. V rozpočtu s tím počítáme,“ řekla dnes ČTK oldřichovská starostka Jana Šťastná (NEZ). Práce by měly začít na jaře, projekt je rozdělený do dvou stavebních sezon, hotovo tak bude až příští rok.

Zatímco před čtyřmi lety se rekonstrukce v Oldřichově dělala většinou s vyloučením dopravy, teď by měl být podle Šťastné po dobu rekonstrukce provoz zachován, byť bude řízen kyvadlově semafory. „My tam máme Pilu Facek, která je na tom provozu závislá, a objíždět to přes Raspenavu by nešlo, takže jsme se dohodli na tom, že bude zhotovitel převážnou část stavby dělat po polovinách,“ dodala starostka. S krátkodobými uzavírkami se podle ní počítá až při pokládání nového asfaltu.

Nejde o první podobný projekt Libereckého kraje, na kterém spolupracuje s obcemi. Zatím největší akcí byla rekonstrukce krajské silnice II/610 z Turnova na hranici se Středočeským krajem. Na projektu za více než 200 milionů korun se vedle kraje a Turnova podílely také Přepeře, Ohrazenice, Svijany a Příšovice, které financovaly dostavbu a úpravu chodníků, přechodů pro chodce, nástupišť autobusových zastávek či veřejného osvětlení. Ještě o deset milionů dražší bude rekonstrukce silnice v Rokytnici nad Jizerou, na které kraj také spolupracuje s městem. Pracuje se tam od srpna.

Reklama

Doporučované