Hlavní obsah

Mezi památky nově patří kaple a relikt stoupy z areálu harrachovské sklárny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Mezi kulturní památky nově patří další dvě části z areálu sklárny v Harrachově na Jablonecku. Jde o kapli sv. Alžběty a relikt stoupy na drcení křemene a hlíny.

Článek

V tiskové zprávě o tom ČTK informovala mluvčí libereckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Alžběta Sakařová.

Harrachovská sklárna je nejstarší fungující v Česku a Evropě, první doložená zmínka o ní je z roku 1712. Mezi památky patří část areálu už od roku 1991. Konkrétně jde o autenticky dochované části, což je někdejší panský dům, vzorkovna skla a brusírna. Ta byla před osmi lety zařazena mezi národní kulturní památky.

Mezi památkově chráněné nyní přibyly další dvě části areálu. Jednou je kaple sv. Alžběty postavená v historizujícím neogotickém stylu v letech 1898 až 1902. „Architektonicky kvalitní a čisté ztvárnění napovídá, že autorem návrhu mohl být významnější architekt spolupracující na dalších stavbách iniciovaných hrabětem Janem Harrachem,“ uvedl vedoucí oddělení evidence památek NPÚ v Liberci Martin Ouhrabka. Interiéru kaple dominuje zrcadlový oltář a za unikát památkáři považují skleněný zvon zavěšený v sanktusníku, tedy v malé věži kaple.

Na seznam památek přibyl i relikt stoupy na drcení křemene a hlíny. „Stoupa na drcení křemene a hlíny nacházející se přímo před sklárnou zajišťovala surovinu pro sklářský kmen a pánve. Dochováno je i torzo vybavení – dřevěná hřídel, kovové transmise, pastorky a mlecí kameny na drcení suroviny. Ke stavbě existuje plánová dokumentace z roku 1889,“ dodal Ouhrabka.

Harrachovská sklárna patří v Libereckém kraji k oblíbeným turistickým cílům. Ročně ji před pandemií navštívilo až 70 000 lidí, loni byla ale návštěvnost kvůli koronavirovým opatřením sotva poloviční. Podnik vyrábí luxusní nápojové a užitkové sklo a křišťálové lustry a zaměstnává bezmála 90 lidí. V areálu je také sklářské muzeum a prodejna, výtvarná dílna, minipivovar, pivní lázně, hotel a restaurace.

Reklama

Doporučované