Hlavní obsah

Po tříměsíční rekonstrukci dnes obnovila provoz Liberecká výšina s rozhlednou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Po zhruba tříměsíční rekonstrukci je ode dneška opět přístupná restaurace s rozhlednou Liberecká výšina, která je v lesích na kopci na okraji stotisícového města ve směru na Jizerské hory.

Článek

Zbývá dodělat hotelovou část, řekl dnes ČTK jeden z nových provozovatelů oblíbeného turistického cíle v Liberci Martin Hřebík. „Jelikož už je zájem o ubytování i v měsíci březnu, tak musíme udělat vše, abychom to do 20. března měli komplet hotové i s hotelem,“ dodal.

Libereckou výšinu nechal v lesích nad Lidovými sady v roce 1901 postavit jako výletní hostinec s věží textilní továrník Heinrich Liebieg. Stavbaři tehdy při její výstavbě použili materiál ze zbouraných středověkých domů v Norimberku. Projektant tím dosáhl dojmu starobylosti, iluzi hradu dotvářel příkop překlenutý mostem. Už 120 let je podnik oblíbeným turistickým cílem, v posledních 25 letech je ale víc zavřená než otevřená. Podle Hřebíka za předchozí tři měsíce prošly prostory zásadní úpravou, řádově za miliony korun. „Pro lidi se možná může zdát na první pohled, že jsme to jen vymalovali, ale zásadně jsme změnili restauraci, kdy z toho původního zůstalo na jedné zdi vzadu dřevěné obložení,“ řekl Hřebík. Nově je postavený je bar, nové je osvětlení i ozvučení.

Proměny si dnes všiml i jeden z prvních hostů, Michal Vaníček, který má za sebou v posledních třech letech 1000 výstupů na Libereckou výšinu. „Vypadá to líp, než jak to bylo. Byl to před tím takový aušus,“ řekl dnes ČTK.

Restaurace má kapacitu zhruba 30 míst a dalších 100 jich je v sále, který stavbaři zásadně proměnili a který by měl sloužit společenským akcím a také svatbám. „Tam byly splácané různé designy, nemělo to žádný styl,“ uvedl Hřebík. Takřka nová je i kuchyně. „Z původního vybavení zůstal jen sporák,“ dodal provozovatel. Pod vedením šéfkuchaře Miloše Kasala budou podle Hřebíka vařit hlavně klasická česká jídla. Otevřeno bude denně, což platí i pro 25 metrů vysokou rozhlednu, na jejíž vrchol vede 107 schodů.

Výšina je stále oblíbeným místem, kolem totiž vede řada pěšin a turistických stezek. I v době její rekonstrukce tam zastavovali za každého počasí turisté či místní. „Zájem je obrovský. Kolega, který je takový hodně prozákaznický, tak raději dělal, že ty lidi nevidí, protože mu to rvalo srdce, že je zamčeno,“ poznamenal Hřebík. Dnes po otevření se restaurace zcela zaplnila během krátké doby. První větší akci chystají noví provozovatelé na víkend. Rozhlednu obsadí divadelníci v pohádkových kostýmech, děti se budou moci projet na ponících, své umění bude ukazovat kovář Toni a v sobotu budou i ukázky historického šermu.

Reklama

Doporučované