Hlavní obsah

Po roční covidové pauze uspořádali baráčníci ve Frýdlantu masopustní průvod

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Po roce uspořádali baráčníci z Větrova ve Frýdlantu na Liberecku tradiční masopustní původ. Na tříkilometrovou obchůzku ulic na Větrově vyrážejí už 20 let, loni se průvod kvůli lockdownu neuskutečnil, v roce 2020 ho ještě stihli.

Článek

Navzdory větrnému počasí vyrazily do průvodu dvě desítky masek vedené nákladním autem s kapelou a cestou se přidávaly další. „Na vítr jsou místní zvyklí, tady fouká pořád,“ řekl rychtář baráčníků Bohumil Kněbort.

Masopust je zvyk s pohanskými kořeny. Dnes je to období od Tří králů po předvelikonoční postní období, které začíná 40 dní před Velikonocemi takzvanou Popeleční středou. Ta letos připadá na 2. března. Masopust tak dává možnost si naposledy užít nejen veselí, ale i dobrého jídla a pití. V českých zemích tradičně končí masopust pochováním kobyly nebo basy, ty ale v dnešním průvodu ve Frýdlantu úplně chyběly.

„Nedržíme tu tradici jako třeba na Moravě, chceme, aby se lidi sešli, projdeme tady ty uličky, pak tady posedíme a pobavíme se,“ řekl Kněbort. V průvodu podle něj nechybí prase nebo řezník, kominík nebo bába s nůší. „Narazit ale můžete třeba i na hokejistu,“ poznamenal rychtář. Mezi maskami bylo také několik pro masopust ne úplně obvyklých čarodějnic, jeptišky nebo i zelený drak. V průvodu byl i kat, který vybíral do svého špalku příspěvky. Nechyběly zastávky u jednotlivých domů a „něco na zahřátí“.

Podle frýdlantského starosty Jiřího Stodůlky (ODS) jsou baráčníci stejně jako hasiči, zahrádkáři nebo sportovci pro město důležití. „Bez těchhle spolků by město nežilo, protože během roku pořádají různé akce, ať jsou to soutěže, sportovní klání, kulturní akce, pomáhají na městských akcích. Bez nich by to město nežilo, což by byla hrozná škoda,“ řekl. Navíc se ani práci nevyhýbají a třeba areál u hřiště na Větrově si vybudovali sami.

Kvůli koronavirovým opatřením se letos řada masopustů v kraji nekonala, tradiční akci zrušilo i Muzeum Českého ráje, někde se pro jeho pořádání rozhodli na poslední chvíli. Díky uvolnění koronavirových opatření se tak příští sobotu uskuteční tradiční masopust v duchu brazilského karnevalu v Novém Boru na Českolipsku, masopustní průvody připravují také v Liberci a Semilech. O týden později - 5. března, se uskuteční tradiční masopust i v Zákupech na Českolipsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované