Hlavní obsah

Tipy na výlety po Českém ráji jsou nově shrnuté v takzvaném flipbooku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Tipy na výlety po Českém ráji jsou pro letošní turistickou sezonu nově shrnuté v takzvaném flipbooku neboli elektronické brožuře. Zvlášť jsou pro pěší, cyklisty i příznivce filmů a pohádek.

Článek

„Do léta bychom pak rádi tuto nabídku ještě doplnili o bezbariérové výlety určené pro handicapované, seniory, ale také pro rodiny s kočárky,“ doplnila ředitelka Sdružení Český ráj Jitka Kořínková.

Obdobnou nabídku výletů sdružení vytvořilo i v minulosti, před letošní sezonou ji ale aktualizovalo a převedlo do podoby flipbooku, který podle Kořínkové umožňuje mimo jiné pohodlné listování, prohlížení galerie fotek a je propojen na mapy.cz. Pro návštěvníky Českého ráje je k dispozici 28 tipů na pěší výlety, které je zavedou do známých i méně známých zákoutí regionu. Cyklisté se mohou inspirovat v nabídce 30 cyklovýletů a připraveno je i deset výletů za filmem a pohádkou.

Český ráj, který leží na území Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje, patří k nejatraktivnějším a turisty nejvyhledávanějším místům v Česku. V oblasti na středním toku Jizery mezi Mnichovým Hradištěm, Turnovem, Železným Brodem, Semily, Jičínem a Libání mohou návštěvníci obdivovat skalní města, romantická údolí, hrady, zámky i lidovou architekturu.

Dominantou a symbolem Českého ráje je zřícenina hradu Trosky, mezi časté cíle návštěvníků patří ale i další památky – hrad Kost, zámky Sychrov, Humprecht, Mnichovo Hradiště, Hrubý Rohozec či Dětenice. Je tam také mnoho zřícenin, skalních hradů a vyhlídek. Nádherný výhled se nabízí například z Kozákova, nejvyšší hory Českého ráje.

Mezi nejatraktivnější oblasti Českého ráje patří skalní města. Nedaleko Jičína leží Prachovské skály, mezi Turnovem a Jičínem je Hruboskalské skalní město zvané Skalák a menší Borecké skály. Na Maloskalsku jsou to Besedické skály a směrem k Turnovu Klokočské skály. Nedaleko Mnichova Hradiště pak Příhrazské skály a zbytky skalního hradu – Drábské světničky.

Malebnost Českému ráji dodávají stavby lidové architektury. Obdivovat je lze například ve Vesci u Sobotky, v osadě Mužský, ve čtvrti Trávníky v Železném Brodě a na dalších místech. Veřejnosti přístupné jsou interiéry Dlaskova statku v Dolánkách u Turnova, Boučkův statek na Malé Skále či Šolcův statek v Sobotce.

Reklama

Doporučované