Hlavní obsah

V Liberci se na podzim už potřetí uskuteční mistrovství světa v agility

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

V Liberci se už potřetí uskuteční mistrovství světa v agility (FCI Agility World Championship), což je sport, v němž psi pod vedením psovodů překonávají v co nejrychlejším čase a bez chyb překážky.

Článek

Od 4. do 8. října bude liberecká Home Credit Arena hostit stovky závodníků se psy z 55 zemí, vyloučeni jsou ze šampionátu závodníci z Ruska a Běloruska. Přesné počty soutěžících budou známé až po kvalifikacích v jednotlivých zemích, sdělila dnes ČTK mluvčí soutěže Pavla Růžičková.

„Kvalifikace ještě nejsou u konce, některé státy je měly už loni, jinde teprve na závodníky čekají. Podle výsledků kvalifikací budeme přesně vědět, kolik účastníků přijede soutěžit,“ doplnila výkonná ředitelka organizačního výboru MS v agility 2023 Michaela Bakrlíková. Kvalifikace čekají podle ní i na domácí reprezentanty. Jejich výkonnost napovídá, že budou na podzim v Liberci patřit k favoritům. „Stabilně se naši reprezentanti drží v soutěžích na stupních vítězů, a tak jsou očekávání vysoká,“ dodala.

Agility je v Česku stále populárnější, sport vznikl v 70. letech v Anglii jako doprovodný program výstavy Crufts, což je největší výstava psů na světě. Základy vycházejí z koňského parkuru. Skáče se přes překážky, na rozdíl od koňského parkuru jsou ale psi obratnější, takže je součástí i slalom a další překážky jako kladina, áčko nebo houpačka. Šampionát bude poprvé podle nových pravidel. „Došlo k rozšíření o jednu výškovou kategorii, což je o jednu třetinu psů víc na startu,“ dodala Bakrlíková.

Pod Ještěd se soutěž vrací po šesti letech, Liberec je jediný městem, kde se závod koná opakovaně. „Po covidové pauze, která omezila pořádání velkých akcí, je o soutěže na špičkové úrovni velký zájem. Očekáváme, že dorazí nejméně 3000 fanoušků,“ řekl výkonný ředitel organizačního výboru Pavel Jakubec. Pořadatelství mistrovství světa přijde přibližně na deset milionů korun. Očekávaný přínos pro Liberec a blízké okolí se bude podle odhadu organizátorů pohybovat okolo 45 milionů korun.

Reklama

Doporučované