Hlavní obsah

V Liberci začaly nejdelší adventní trhy v Libereckém kraji, novinkou je vláček

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V centru Liberce dnes za zimního počasí začaly nejdelší adventní trhy v Libereckém kraji, potrvají skoro čtyři týdny. Stánků s obvyklým vánočním sortimentem je přes 40, doprovodný kulturní program na trzích bude každý den.

Článek

„Nechybějí ani tradiční atrakce, mezi něž na náměstí u radnice patří 25 metrů vysoké adventní kolo či Fialův mechanický betlém. Novinkou je vláček s třemi vagony. Bude jezdit každý den od 11:00 do 18:00,“ řekl dnes ČTK hlavní organizátor městských trhů Ondřej Červinka.

„Bude jezdit mezi trhem dole na Soukenném náměstí a trhem na náměstí Dr. Edvarda Beneše,“ dodal.

Navenek byly dnes podmínky pro zahájení vánočních trhů v centru stotisícového města ideální, mrzlo a sněžilo. „Samozřejmě pro atmosféru vánočních trhů to ideální je, ale pro provoz to úplně ideální není. Důležité však je, aby si to užili návštěvníci,“ řekl Červinka.

Počty návštěvníků libereckých trhů se dají každý den počítat na tisíce. „Ty tisíce lidí ale projdou náměstím v podstatě každý den bez ohledu na to, jestli tady jsou trhy, nebo nejsou. Ale samozřejmě během těch trhů se tady někteří z nich zastaví, pobudou, nakoupí a nebo si užijí nějaký program, který tady děláme,“ uvedl organizátor trhů.

S ohledem na to, že řada prodejců se každoročně vrací, Červinka předpokládá, že trhy jsou přínosné i pro ně. „Zhruba asi 70 procent stánkařů, kteří tady jsou, tak jsou naši stálí prodejci s nějakým tím atraktivním vánočním sortimentem a zbytek těch prodejců se mění. Ale nedá se úplně říct, že by se měnili, protože tady nejsou úspěšní, ale spíš proto, že třeba dostanou nějakou jinou nabídku, nebo dost často se bohužel také děje to, že ti prodejci skončí úplně,“ dodal.

Letos poprvé na trzích své umění předvádí řemeslník, který vyrábí zvony. Novinkou je i prodejní stánek s ochranovskými (německy herrnhutskými) hvězdami, které v posledních letech zdobí i vánoční strom Liberce.

Adventní program v centru Liberce stojí zhruba 1,5 milionu korun, radnice se na tom ale podílí jen zhruba čtvrtmilionem korun. Zbylé náklady se platí hlavně z poplatků od stánkařů a provozovatelů atrakcí.

Reklama

Doporučované