Hlavní obsah

Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

21. 4. 12:49

Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků. Liberecký kraj je prvním, kde už je o nových oceněných ve 13. ročníku soutěže rozhodnuto.

Článek

„Porota posuzovala 82 výrobků od 29 místních farmářů a potravinářských firem,“ uvedl mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Miroslav Bína. Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, koná se ve všech krajích s výjimkou Prahy.

„Mám velkou radost, že se v letošním ročníku Regionální potraviny Libereckého kraje podařilo vyhlásit vítěze všech devíti kategorií. A co víc, čtyři zlaté příčky obsadili výrobci, jejichž produkty získaly ocenění úplně poprvé. Nabídka regionálních potravin je tak zase o něco širší a pestřejší. Překvapilo nás množství přihlášených pekařských výrobků – tato kategorie byla letos bezkonkurenčně nejsilnější,“ doplnil koordinátor soutěže v Libereckém kraji Václav Chábera.

Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) označení Regionální potravina, které mohou používat po dobu čtyř let. Nově označení získá světlá tlačenka od firmy Váša, vepřové maso, které vyrobili učni z Frýdlantu, Liberečák - Český pařený sýr firmy Weisser Stern, Kozí mléko z Nového Dvora, bezlepkový mrkvánek od Ivany Hollanové, Tvarožník od firmy Nordbeans, Andělský mošt společnosti GRAIN, Vomáčka cuketová od Martiny Papežíkové a Slaný karamel Davida Stárka.

Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin. Značka přispívá k propagaci místní produkce a zájem o takto označené výrobky roste. „Označení Regionální potravina vnímám jako jednu z našich konkurenčních výhod, rozhodně nám logo na kysaných dobrotách při jejich propagaci pomáhá. Věřím, že i naši zákazníci si uvědomují, k čemu nás označení zavazuje – dodržování a zlepšování již tak vysoké kvality produktů,“ řekl Petr Matušík, majitel společnosti SAMIR Kysané zelí, jejíž výrobky získaly v minulosti označení opakovaně.

Značku Regionální potravina mohou získat malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Pravidla jsou poměrně přísná, před čtyřmi lety tak dva výrobky v Libereckém kraji o označení přišly. Značku ztratil celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou, když na jaře pekaři použili jablka ze zahraničí, protože tuzemská už na trhu nebyla. Značku tehdy ztratila i ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval, důvodem byly nedostatečné hygienické podmínky, které odhalila veterinární kontrola.

Sdílejte článek

Reklama

Doporučované