Hlavní obsah

Děti z dětských domovů opět stráví společně Vánoce na Opavsku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Děti z několika dětských domovů tráví po roční přestávce zaviněné epidemií koronaviru opět společně Vánoce v areálu Myšinec v Budišovicích na Opavsku.

Článek

„Jde o 25 dětí, které si na sváteční dny neberou domů jejich rodiče, příbuzní či možní pěstouni. Akci Duhové Vánoce pro takové děti už 28 let organizuje spolek Duha Zámeček,“ řekla jeho předsedkyně Ivana Sobolová.

Děti se do areálu na úpatí Oderských vrchů, který kdysi sloužil jako politicko-výchovné středisko Svazu socialistické mládeže, sjely už 23. prosince. Před sebou měly hodně práce, aby si užily co možná nejběžnější vánoční svátky. „Dorazilo 25 dětí ve věku od čtyř do 17 let ze čtyř dětských domovů z Moravskoslezského kraje. Budeme spolu až do 27. prosince,“ řekla.

Organizátoři pro ně chystají tradiční vánoční program. Děti si zažily zdobení stromečku, pečení cukroví a společně připravovaly i bramborový salát. „Na dnešní štědrovečerní večeři budeme mít krocana, rybu naše děti moc nejedí,“ řekla. Dárky ale děti dostanou až 25. prosince. S ohledem na počet strávníků a další staré zvyky, jako je například krájení jablka či házení botou, na které během večera přijde řada, se na Myšinci večeře vždy protáhne. „Po ní už jsou děti tak unavené, že by si dárky ani neužily,“ řekla Sobolová.

Ale i samotné děti budou dělat radost dalším. V neděli 26. prosince se chystají do Domova Na Zámku v nedalekých Kyjovicích. Tam seniorům předají cukroví, které pro ně upečou, a dárky, které jim vyrobí. Také jim zazpívají pod okny domova vánoční koledy. Celá akce pak vyvrcholí 27. prosince dopoledním pobytem v akvaparku v Kravařích.

Běžně se Duhových Vánoc účastní až pět desítek dětí. „Letos jich je méně. Má to dva důvody. Jednak si více dětí letos berou příbuzní na svátky k sobě domů. Navíc jsme pár starších dětí nemohli vzít, protože nemají očkování a domovům se nepodařilo od rodičů sehnat svolení k očkování,“ řekla Sobolová.

Duhové Vánoce se konají od roku 1994. Za tu dobu je absolvovaly stovky dětí. V plném rozsahu, v podobě několikadenní akce, se nekonaly jen jednou. Loni je znemožnila epidemie koronaviru a vládní opatření. Děti se potkaly jen na několik hodin v přírodě. Celou akci zajišťují dobrovolníci. Spolek Duha Zámeček se dětem z dětských domovů věnuje po celý rok. Organizuje pro ně víkendové akce či pro ně chystá tábor. „Místo dárků dáváme dětem zážitky. O Vánocích ale dostanou i dárky,“ zakončila Sobolová.

Reklama

Doporučované