Hlavní obsah

Festival Kino na hranici nabídne film Zátopek či dokument o umírání

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Filmový festival Kino na hranici se koná v Českém Těšíně a sousedním polském Těšíně a zaměřuje se tradičně na středoevropskou filmovou tvorbu. Letos nabídne film Zátopek i dokument o paliativní péči Jednotka intenzivního života.

Článek

Festival se uskuteční na několik místech obou měst od 29. dubna do 3. května. ČTK to dnes řekl mluvčí projektu Szymon Brandys.

„Jedním z ústředních lákadel filmové přehlídky Kino na hranici je už od jejích počátků prezentace středoevropské kinematografie. Je to nezřídka jediná příležitost, jak zhlédnout filmy natočené našimi sousedy z regionu uprostřed Evropy, což na festival láká velké množství příznivců filmové tvorby,“ řekl Brandys.

Z nových českých filmů v letošním programu diváci najdou hned dva snímky, které získaly ocenění Český lev. „Osobně mě velmi těší, že letošní kolekce je žánrově velmi pestrá a představuje mimořádné počiny jak v oblasti animace , například v zahraničí oceňovaný snímek Moje slunce Mad, tak třeba vítězné snímky Českého lva Zátopek a Jednotka intenzivního života,“ řekl český programový ředitel festivalu Martin Novosad. Dodal, že diváci uvidí také filmy Kdyby radši hořelo, Poslední závod či Marťanské lodě.

Za reprezentativní Novosad považuje i výběr slovenských snímků. Zájemci mohou zajít do kina například na film Cenzorka, který byl uveden a oceněn na Benátském festivalu, emotivní snímek Jinou smečkou či několik dokumentů. „Z polských filmů si dovolím upozornit zejména na pozoruhodné filmy Zrádné (Wiarołom) režiséra Piotra Złotorowicze, Zázračná Brigitte Bardotová Lecha Majewského či Blízcí Grzegorze Jaroszuka,“ dodal polský programový ředitel Lukáš Maciejewski.

Reklama

Doporučované