Hlavní obsah

Městem pro byznys v Moravskoslezském kraji se druhým rokem stala Ostrava

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vítězem Město pro byznys v Moravskoslezském kraji se stala Ostrava, která prvenství obhájila. Ocenění získala za přístup veřejné správy k podnikatelům. Na druhém místě skončila Opava a na třetím Frýdlant nad Ostravicí.

Článek

V Ostravě je v kraji nejvyšší počet úředních hodin, během kterých si mohou podnikatelé přijít vyřídit vše potřebné. „Také webové stránky jsou z pohledu podnikatele přehledné a kvalitní z hlediska obsahu. Moravskoslezská metropole těží rovněž ze své polohy a dobré dopravní dostupnosti zahrnující přímé napojení na dálniční síť,“ uvedl za organizátory výzkumu sdělil David Pavlát. Výsledky zpracovává analytická agentura Datank.

V Ostravě je také nejvyšší počet dobíjecích stanic pro elektromobily v kraji, po Mladé Boleslavi je to druhý nejvyšší počet v republice. „Podnikatelské prostředí se v Ostravě neustále rozvíjí, o čemž svědčí například vysoký počet právnických osob v přepočtu na obyvatele. Pokud jde o výdaje, vynakládá ostravská radnice dostatečné finanční prostředky zejména na rozvoj bydlení a také do oblasti kultury,“ uvedl Pavlát.

Náměstek ostravského primátora Radim Babinec uvedl, že se město snaží, aby se podnikatelské prostředí rozvíjelo, a to i maximální přístupností úřadu. „Podnikatelé také oceňují, že v kritické době kolem covidu k nim město nebylo lhostejné a jako první jsme reagovali okamžitou pomocí,“ uvedl Babinec.

Opavě pomohly k úspěchu ekonomické ukazatele, například vysoký podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích. „Opava zabodovala také díky dobrému výsledku v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje kvalitu a včasnost odpovědí živnostenského úřadu,“ uvedl Pavlát. Ve Frýdlantu nad Ostravicí výrazně roste počet obyvatel a s tím i počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel, město také zaznamenalo největší meziroční změnu počtu ekonomických subjektů.

Do výzkumu jsou zařazena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice.

Reklama

Doporučované