Hlavní obsah

Na fasádě někdejší Obchodní a průmyslové banky v Ostravě začne průzkum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na fasádě bývalé Obchodní a průmyslové banky v centru Ostravy začne restaurátorský průzkum. Je to první krok v plánované rekonstrukci, která počítá s navrácením objektu do původní podoby.

Článek

Dům, který byl postaven v letech 1904–1905, navrhl pro Obchodní a průmyslovou banku vídeňský architekt Wunibald Deininger ve spolupráci se svým otcem Juliem. V přízemí bývala banka a obchody, v patrech luxusní byty. Na zrekonstruovaný objekt někdejší banky by v budoucnu mohla navazovat přístavba, situovaná do proluky na ulici 28. října směrem k Imperial Hotelu Ostrava. „Majitel budovy nyní vyjednává se Statutárním městem Ostrava o odkupu potřebných pozemků. V nově postavené části je plánován bytový dům, v původním objektu exkluzivní hotel,“ uvedl mediální zástupce investora Jindřich Vaněk.

Investorem stavby je liberecký podnikatel s řeckými kořeny Michalis Dzikos, který se zaměřuje na rekonstrukci historických objektů. „Záměrem investora je vrátit budově původní vzhled, k čemuž je nutné provést důkladný průzkum fasády a střechy. Na základě zjištění pak bude navržen postup a technologie samotné rekonstrukce,“ uvedl Vaněk.

Někdejší Obchodní a průmyslová banka je součástí komplexu obchodního domu Ostravica-Textilia. Jeho dvě části, nájemní a obchodní dům z roku 1911 moravského architekta Felixe Neumanna a obchodní dům Textilia z let 1928 až 1929, se nyní rekonstruují.

Ostravica-Textilia byla v provozu do roku 2000, kdy se kvůli neodborně prováděným stavebním zásahům zřítila za plného provozu část objektu. Proměna bývalého obchodního domu byla v minulosti předmětem řady diskusí i návrhů na jeho využití. Dlouhodobě se však nedařilo náročnou renovaci uskutečnit. Dva ze tří objektů komplexu se začaly opravovat letos v dubnu. Stavební firma počátkem září uvedla, že provedla potřebné demolice a dokončuje hrubou stavbu, na kterou budou moci navázat povrchové úpravy. Renovace by podle plánu měla být hotova v příštím roce. V aktuálně opravovaných objektech má vzniknout například restaurace, kavárna, ale i zázemí pro studenty nebo firmy. Rekonstrukce, kterou provádí soukromý investor, má přijít zhruba na 300 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované